Prijavljeni za prouzročenje stečaja, davanje lažnog iskaza…

Slika 2023/NOVAC.jpg

Osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad  četvero hrvatskih državljana u dobi od 56, 59, 60 i 62 godine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Osumnjičenici su u svojstvu odgovornih osoba tvrtke sa sjedištem u Primorsko – goranskoj županiji u vrijeme njene nesposobnosti za plaćanje, u ožujku 2018. godine sklopili Ugovor o zakupu dijela poslovnog prostora na širem bakarskom području te tvrtke s tvrtkom osnovanom u veljači iste godine. Zakupnici  u najmu koristili su dio vozila i radnike koji su iz dotadašnje tvrtke prešli raditi u novoosnovanu tvrtku. Najveći dio dotadašnje djelatnosti dogovorno su prebacili na navedene dvije vlasnički i upravljački povezane tvrtke, dok je tvrtka dužnik nastavila obavljati samo manji dio djelatnosti. Osumnjičenici su time onemogućili ostvarivanje najvećeg dijela prihoda tvrtke sa sjedištem u Primorsko - goranskoj županiji, a time i plaćanja dospjelih obveza prema dobavljačima i vjerovnicima. Na taj način, četvero osumnjičenih je počinilo kazneno djelo prouzročenja stečaja i oštetilo vjerovnike u iznosu od oko 307.400 eura.
 
Nadalje je utvrđeno da osumnjičenici starosti 59, 60 i 62 godine kao odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem na području Primorsko - goranske županije u razdoblju od 2018. godine do otvaranja stečaja sredinom rujna 2021. godine nisu na propisan način vodili poslovne knjige čime su počinili kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga.
 
Osim toga, 59-godišnjak i 60-godišnjak su prilikom osnivanja i registriranja tvrtke osnovane u veljači 2018. godine kod nadležnog suda sačinili i ovjerili neistinite izjave o nepostojanju poreznih obveza njihove druge tvrtke čime su počinili kazneno djelo davanja lažnog iskaza.
 
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.
 
 

Stranica