Prevencija neželjenih ponašanja mladih

Slika /primgor-policija.jpg

Ovom prilikom pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete  ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita i sl.),  prijave policiji pozivom na 192, elektroničkom poštom na e-mail adresu primorsko-goranska@policija.hr ili putem aplikacije „E-policija“ .

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su tijekom rujna, a posebno u dane vikenda nakon početka školske godine, provodili pojačane preventivno – represivne aktivnosti u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.
 
Tijekom navedenog razdoblja na području ove Policijske uprave u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje zatečeno je 12 osoba mlađih od 16 godina, od kojih osam dječaka i četiri djevojčice. Sukladno odredbama Obiteljskog zakona policija je o tome izvijestila njihove roditelje i nadležne Centre za socijalnu skrb.
 
Osim toga, u počinjenju prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga na području Rijeke, Crikvenice, Krka i Vrbovskog zatečene su dvije mlađe osobe starosti do 18 godina s marihuanom te sedam osoba starosti između 18 i 21 godinu s marihuanom, hašišom  i amfetaminima.
 
U prometu na cestama policija je zatekla sedam mladih vozača, starosti do 24 godine života koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola čime su počinili prekršaj iz domene  Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Nadalje, temeljem Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti prekršajno su sankcionirane pravna i odgovorna osoba ugostiteljskog objekta u središtu Rijeke zbog usluživanja, odnosno konzumacije alkoholnih pića  dviju  osoba mlađih od 18 godina.
 
U istom razdoblju zabilježena su i dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje su počinile osobe između 18 i 21 godine života, zatečene u konzumaciji alkoholnog pića na javnom mjestu te vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Zatečena su i dvojica maloljetnika u ispisivanju grafita na javnim površinama.
 
Radi zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu, policija će i u narednom razdoblju provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti. Ovom prilikom pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete  ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita i sl.),  prijave policiji pozivom na 192, elektroničkom poštom na e-mail adresu primorsko-goranska@policija.hr ili putem aplikacije „E-policija“ .
 

Stranica