Prevencija neželjenih ponašanja mladih na javnim mjestima i u prometu

Slika primgor-policija.jpg

Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o nedozvoljenim ponašanjima mladih ili na njihovu štetu, prijave policiji pozivom na 192,

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su od početka rujna, a posebno u dane vikenda nakon početka školske godine, provodili pojačane preventivno – represivne aktivnosti u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.
Tako su u navedenom razdoblju na području ove Policijske uprave u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatekli deset osoba mlađih od 16 godina, od kojih sedam dječaka i tri djevojčice. Sukladno odredbama Obiteljskog zakona policija je o tome izvijestila njihove roditelje i nadležne Centre za socijalnu skrb.
Osim toga, u počinjenju prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga zatečeno je 16 osoba, od kojih četvero starosti do 18 godina i 12 starosti između 18 i 21 godinu. Spomenuti su zatečeni na području Rijeke, Crikvenice, Krka, Malog Lošinja i Vrbovskog, a u većini slučajeva su neovlašteno posjedovali marihuanu.
Nadalje, u počinjenju prekršaja iz  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - konzumaciji alkoholnog pića na javnom mjestu zatečeno je ukupno 56 osoba, od kojih 32 mladića i 11 djevojaka u dobi između 18 i 21 godine.
Također,  zabilježena su i četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira na način da su dva maloljetnika (do 18 godina) te dva mlađa punoljetnika (između 18 i 21 godine), glasnom glazbom te vikom i galamom na području Škrljeva, Srdoča u Rijeci i Viškova narušavali javni red i mir građana.
Pored navedenoga, radi podizanja ukupne sigurnosti mladih u prometu od početka rujna do 12. listopada kontrolirana su 272 mlada vozača te 25 maloljetnih vozača. Kod ove skupine vozača ukupno je utvrđeno počinjenje   16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te jedan prekršaj zbog vožnje pod utjecajem droge, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom bez registarske oznake, dva prekršaja proklizavanja kotačima tzv. driftanje te osam prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.
Radi zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu, policija će i u narednom razdoblju provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti. Ovom prilikom pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o nedozvoljenim ponašanjima mladih ili na njihovu štetu, prijave policiji pozivom na 192, elektroničkom poštom na e-mail adresu primorsko-goranska@policija.hr ili putem aplikacije „E-policija“ .
 

Stranica