Krađe novčanika-oprez građani!

Slika /A%20Nove%20Fotke/drske%20kra%C4%91e%20013.jpg

U tri slučaja osim kaznenih djela krađe, nepoznati počinitelji su iskoristili i pinove bankovnih kartica građana te nedozvoljeno podignuli novac s njihovih bankovnih računa počinivši tako i kaznena djela računalne prijevare  

FOTO: Ilustracija
 
U proteklih tjedan dana na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske evidentirano je pet počinjenja kaznenih djela krađe novčanika. Riječ je o krađama na području grada Rijeke u kojima su, zasada, nepoznati počinitelji uz novac petero hrvatskih državljana, otuđili im i osobne dokumente, bankovne kartice i druge predmete. Time je petero građana, starosti od 60 do 84 godine, materijalno oštećeno za najmanje 12 000 kuna.

U tri slučaja osim kaznenih djela krađe, nepoznati počinitelji su iskoristili i pinove bankovnih kartica te nedozvoljeno podignuli novac s njihovih bankovnih računa počinivši tako i kaznena djela računalne prijevare.
Navedeni događaji pokazuju kako počinitelji ovakvih kaznenih djela najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi veliki broj ljudi: gužve u trgovačkim centrima, u autobusima, na tržnicama i slično. Počinitelji vrlo često rade u skupinama gdje jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakve vrste kaznenih djela, građanima savjetujemo sljedeće:
 
-novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama,
-obratite pažnju da li vas netko prati, džepari najprije biraju žrtvu,
-čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,
-novac i dokumente nosite odvojeno, kao i bankovne kartice i broj pina
-torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,
-torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,
-novčanik ne nosite u stražnjem džepu,
-ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192.
 
Pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.
 
 

Stranica