​Poziv građanima za prijedlog lokacija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga

Slika alkohol.jpg

Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu

FOTO: Ilustracija

Pozivamo građane da od 4. do 11. lipnja predlože lokacije na kojima smatraju potrebnim provesti nadzor vozača koji upravljaju vozilima pri utjecaju alkohola i droga na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske.
 
U ROADPOL-ovoj akciji s naznakom „Prijedlog lokacije nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga“,  građani u navedenom vremenu mogu dostavljati svoje prijedloge na adresu elektroničke pošte:  primorsko-goranska@policija.hr.
 
Zaprimljeni prijedlozi građana bit će razmotreni te će se izabrati pogodne lokacije za 24-satnu akciju nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu koja će biti provedena 21./22. lipnja od 7.00 do 7.00 sati.
 
Naime, kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu. Ovakve akcije su nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vozače u prometu pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

Podsjećamo vozače da prema zakonskim propisima sankcioniranju podliježe svako odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola ili opojnih droga, odnosno uzimanju krvi i urina i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura, odnosno kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja. Zakonskim odredbama predviđene su i mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.
 
Stoga policija poduzimanjem ove vrste akcija te u suradnji s građanima nastoji unaprijediti ukupno stanje sigurnosti prometa na cestama, a samim time smanjiti mogućnost nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 
 

Pisane vijesti