Požari šume i niskog raslinja

Slika pozar-trave.jpg

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, vrlo je velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom. Kako bi se spriječila veća materijalna šteta ili ljudske žrtve zbog požara, Policijska uprava primorsko goranska upozorava građane o slijedećem:  

FOTO: ILustracija 

Jučer oko 13 sati izvještena je Policijska postaja Opatija da je na području iznad  Veprinca izbio šumski požar. Policija je na požarištu zatekla oko 40 vatrogasaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lovran, Učka, Opatija, Mošćenička Draga, Klana, Kastav, Šapjane i Viškovo, koji su oko 15,50 sati lokalizirali požar. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, niti oštećene imovine. Izgorjela je bjelogorična šuma površine 200 sa 300 m.

II. policijskoj postaji Rijeka dojavljeno je da na području Viškova gori nisko raslinje između Marišćine i asfaltne baze. Policija je na mjestu događaja pronašla vatrogasce DVDHalubjan i Drenova, kao i vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. Požar je ugašen,a izgorjelo je oko 100 m2 smeća i niskog raslinja, kojom prilikom nije nastala materijalna šteta. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja nastanka požara.

Crikveničkoj policiji je u 19,46 dojavljeno kako gori nenaseljeno područje u blizini mjesta Grižane-Belgrad. Dolaskom na mjesto događaja policija je otkrila kako gori nisko raslinje na površini od oko 900 m2. Požar su u 20,05 sati ugasili vatrogasci JVP Crikvenica i DVD Bribir. Slijedi istraživanje okolnosti nastanka požara.

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, vrlo je velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom. Kako bi se spriječila veća materijalna šteta ili ljudske žrtve zbog požara, Policijska uprava primorsko goranska upozorava građane o slijedećem:

  • zabranjeno je spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju,
  • zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju, da bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih objekata mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom,
  • osoba koja vrši spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena,
  • u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce na telefon 93, policiju na telefon 192 ili županijski centar 112 na broj telefon 112,  te započeti sa gašenjem.


Stranica