Posljednji tradicionalni božićno-novogodišnji susret u Brodu na Kupi

  • Slika 2022/Brod%20na%20Kupi%206.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovogodišnji susret je zapravo i povijesni, budući da je posljednji puta održan na vanjskoj granici Schengenskog prostora, odnosno na graničnom prijelazu Brod na Kupi – Petrina

FOTO: Novi list

Jučer, 28. prosinca, na graničnom preko rijeke Kupe koji spaja Hrvatsku i Sloveniju, već sedamnaesti put održano se prednovogodišnji susret susjednih općina, policijskih uprava i državnih službi.

Tradicionalno blagdansko druženje i ove su godine organizirale lokalne hrvatske i slovenske udruge koje na razne načine potiču prekograničnu suradnju.

Ovogodišnji susret je zapravo i povijesni, budući da je posljednji puta održan na vanjskoj granici Schengenskog prostora, odnosno na graničnom prijelazu Brod na Kupi – Petrina. U ime policije s hrvatske strane nazočne je pozdravio Damir Štimac, načelnik Sektora za granicu PU primorsko-goranske.

Tijekom prigodnog programa, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić navela je kako ovaj susret iz godine u godinu dokazuje da Kupa ne razdvaja nego spaja te granica nije uspjela razdvojiti narode s obje strane Kupe. Županica Občine Kostel, Nataša Turk kazala kako se ovakva druženja trebaju nastaviti bez obzira na to što granica više neće biti, čestitavši božićno-novogodišnje blagdane.

Druženju su prisustvovali i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Sloveniji Duje Ančić, zamjenik slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj Miha Fatur, zamjenik župana Primorsko – goranske županije, Petar Mamula, inspektor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Jeram, stanovnici Broda na Kupi, Petrine i drugi uzvanici.

Uz tradicionalnu razmjenu poklona, organizatori su u Kupu su pustili “Slovenku” i “Hrvata”, dvije jedinke autohtone pastrve u znak međusobnog savezništva, povezanosti, mira i dobrih odnosa.

Stranica