Pomorska policija na djelu

Slika pompu.jpg

Djelatnici Postaje pomorske policije Rijeka jučer poslijepodne zaprimili su dojavu Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa sjedištem u Zadru o plovilu koje nije 

FOTO: Ilustracija 

Djelatnici Postaje pomorske policije Rijeka jučer poslijepodne zaprimili su dojavu Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa sjedištem u Zadru o plovilu koje nije obavilo potrebnu graničnu kontrolu. Odmah po dojavi isplovila je posada policijskog plovila P-105 koja je u blizini Ilovika zatekla motornu jahtu pod malteškom zastavom. Policija je utvrdila kako je kapetan plovila, 36-godišnji državljanin Turske dana 9. srpnja uplovio u hrvatsko teritorijalno more u blizini Lastova, a da pri tom najkraćim morskim putem nije uplovio u najbližu luku u kojoj se nalazi granični prijelaz. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice uručen mu je prekršajni nalog na iznos od 3 000 kuna. Isto tako je utvrđeno kako kapetan te osobe koje su se nalazile na plovilu, a radi se o dva državljanina Turske i tri državljanina Italije, nisu u zakonskom roku prijavile boravak u Republici Hrvatskoj. Kako su na taj način počinili prekršaj iz domene Zakona o strancima uručeni su im prekršajni nalozi na iznose od 1 000 kuna.

Jučer su djelatnici pomorske policije imali i pune ruke posla s onima koji su nedozvoljeno glisirali na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Tako su zatekli deset plovila pod stranom zastavom. Najveći broj plovila zatečen je akvatoriju  otoka Raba, njih osam te po jedno plovilo u akvatoriju Krka i Lošinja. Svi strani državljani koji su upravljali plovilima (osam državljana Njemačke te Slovenac i Austrijanac) su temeljem odredbi Pomorskog zakonika prekršajno sankcionirani novčanim kaznama.

U cilju sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja opće sigurnosti na moru policijski službenici pomorske policije će i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem mjera nadzora prometa na moru.

 



Stranica