Konferencija za novinare: Drske krađe i prijevare

Slika primgor-policija.jpg

FOTO: Ilustracija 

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana  konferencija za novinare na temu drskih krađa i prijevara. Na konferenciji za novinare sudjelovao je načelnik Odjela općeg kriminaliteta, Robert Tomac. Prisutne novinare upoznao je s porastom broja tzv. drskih krađa posebice posljednjih mjesec dana. Najčešće se radi o krađi zlatnih lančića, a žrtve su žene starije životne dobi. Počinitelji koriste opće stanje žrtve  i za samo nekoliko trenutaka na naročito drzak način kidaju im lančiće s vrata te se potom udaljavaju. Iznio je podatak da su u 2011. godini zabilježene 102 drske krađe, a  u prvih šest mjeseci ove godine 48 drskih krađa.  Istaknuo je kako je od ovih 48 kaznenih djela 37 uspješno riješeno. Ujedno naveo je kako porast drskih krađa prati porast cijene zlata na tržištu. Drske krađe događaju se  tijekom cijelog dana, a najčešći počinitelji su osobe mlađe životne dobi.

Kada su u pitanju kaznena djela prijevare nije zabilježen porast u odnosu na ranije godine. Valja istaknuti da su i u ovim kaznenim djelima žrtve osobe starije životne dobi, često one koje žive same u stanovima, dok počinitelji u većini slučajeva rade u paru, a najčešće su ženske osobe koje se predstavljaju kao djelatnici raznih institucija ili akviziteri koji prodaju predmete poput masažera i sličnih sprava. U pravilu jedna od njih okupira pažnju vlasnika stana, a druga za to vrijeme otuđi novac, zlatninu i druge vrijedne predmete što vlasnik tek naknadno primijeti.

Isto tako načelnik Tomac je istaknuo kako ova kaznena djela u nekim slučajevima mogu rezultirati  počinjenjem drugih teških kaznenih djela.

Stoga policija kontinuirano nastoji, pa tako i ovom tematskom konferencijom za novinare,  sve građane, posebice starije životne dobi uputiti na dodatni oprez kako bi što bolje zaštitili sebe i svoju imovinu.



Stranica