Policija sudjelovala u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_PG/Prevencija/2018/PREV-NAS-MALA-IC.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u Rijeci obilježen  Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojeg je 2004. godine Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Tim povodom održano je više aktivnosti u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske i u suradnji s Udrugom za zaštitu obitelji – U.Z.O.R – Rijeka. U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, policijski službenik Odjela prevencije Dario Tonković, održao je edukativno predavanje na temu „Prevencija nasilja na društvenim mrežama“ za učenike 6. razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Rijeke, dok su se istovremeno građani imali priliku družiti s policijskim službenicima na preventivnom info punktu u ulici Dolac. Bila je to prilika svim građanima da dobiju više informacija i savjeta na temu prevencije nasilja, poglavito nasilja u obitelji, među školskom djecom, kao i nasilja na društvenim mrežama, te općenito o svim ostalim oblicima nasilja modernog društva.

Nasilje nad ženama ,nažalost, nerijetko rezultira i tragičnim ishodom pa se i ovogodišnjim obilježavanjem u cilju prevencije apeliralo na sve građane, kao i nadležne institucije, da zajedničkim nastojanjima spriječe bilo kakav oblik nasilja u društvu. Predavanjem se djeci  kroz  raspravu približio problem nasilja, a svaki od sudionika na predavanju mogao je iznijeti primjere nasilja s kojima se eventualno susreo te uz podršku ostale djece i stručnih suradnika, analizirati njegove uzroke, sam čin te posljedice nasilja, s naglaskom na važnosti povezanosti svih nadležnih institucija u pravovremenoj reakciji. 

Manifestacija je završila tradicionalnom povorkom sudionika po riječkom Korzu i puštanjem crnih balona u znak borbe protiv nasilja nad ženama,  kao i znak  potpore svim žrtvama nasilja te senzibiliziranja javnosti o ovoj problematici, uz jasnu poruku da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku.



Pisane vijesti