Pojačani nadzor prometa – u proteklom tjednu 1.342 prekršaja

Slika /PROMET/2017/24-BRZINA-MALA.JPG

Budući da je policija samo jedan od čimbenika sigurnosti u prometu, pozivaju se vozači i svi drugi sudionici u prometu da dosljednim pridržavanjem prometnih pravila i propisa i odgovornim ponašanjem u prometu doprinesu većoj sigurnosti, a time i smanje mogućnost nastanka najtežih posljedica.

FOTO: Ilustracija

U vremenu od 2. do 8. rujna na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet te poduzimala mjere prema prekršiteljima koji grubo krše prometne propise i izazivaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Policija je pojačano nadzirala najteže prekršaje kao što su: prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji, ali i sve druge prometne prekršaje.

U navedenom razdoblju na području cijele Policijske uprave sveukupno je kontrolirano 2.208 vozila te su zabilježena 1.342 prometna prekršaja, od kojih:
  • 229 prekršaja prekoračenja brzine,
  • 37 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 411 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
  • 103 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.
 
Od sveukupno broja prometnih prekršaja (1.342),  na području Rijeke i okolnih mjesta te na području Crikvenice, Krka i Opatije zabilježeno je 748 prometnih prekršaja. Prekršaje na području navedenih mjesta zabilježili su policijski službenici u sastavu posebno formirane skupine sastavljene od posada policijskog presretača, policijskih motociklista i auto-ophodnji policijskih službenika prometne i temeljne  policije.
 
Nadalje, kada je riječ o prekršajima prekoračenja brzine većina ih je zabilježena izvan naseljenih mjesta
– 145 prekršaja, od kojih su četiri vozača počinila prekršaj prekoračivši brzinu za više od 50 km/h.
Od 37 vozača koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola većina,  njih 14 je imala koncentracije alkohola između 0,5 i 1,00 g/kg, a devet vozača je imalo koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg.
U prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa zatečeni su vozači i putnici u vozilima (odrasle osobe), dok je u dva slučaja zabilježen nepropisan prijevoz djece u vozilu.
Mobitele u vožnji je koristilo 99 vozača osobnih i četiri vozača teretnih vozila.
 
Pored navedenog, prošlotjedni pojačani nadzor prometa također je bio usmjeren i na vozače mopeda i motociklista, kao jedne od najugroženijih skupina u prometu. Između 2.208 kontroliranih vozila, kontrolirano je 307 vozača mopeda i motocikala te su zabilježena 72 prekršaja. Najveći broj prekršaja vozača ovih vozila je nekorištenje zaštitne kacige, ukupno 35 prekršaja.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa zabilježeni su i drugi prometni prekršaji, od kojih izdvajamo 30 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, sedam prekršaja upravljanja osobnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme važeće zabrane i drugo.
Počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani su sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
U proteklom tjednu, odnosno tijekom pojačanog nadzora zabilježene su 62 prometne nesreće, u kojima je šest osoba teže, a osam je osoba lakše ozlijeđeno.
 
U cilju prevencije i unapređenja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama, policija će i u narednom razdoblju, uz redovne poslove kontrole prometa, poduzimati niz mjera i radnji sukladno svojim zakonskim ovlastima i raspoloživim mogućnostima. Budući da je policija samo jedan od čimbenika sigurnosti u prometu, pozivaju se vozači i svi drugi sudionici u prometu da dosljednim pridržavanjem prometnih pravila i propisa i odgovornim ponašanjem u prometu doprinesu većoj sigurnosti, a time i smanje mogućnost nastanka najtežih posljedica.

Stranica