Oprez građani-krađe novčanika!

Slika /A%20Nove%20Fotke/drske%20kra%C4%91e%20013.jpg

Počinitelji krađa novčanika najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi veliki broj ljudi: u trgovačkim centrima, na tržnicama, na kolodvorima i slično.

FOTO: Ilustracija
 
U proteklih tjedan dana na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske evidentirano je pet počinjenja kaznenih djela krađe novčanika. Riječ je o krađama koje su se dogodile na području Opatije, Raba i Rijeke.
 
U Opatiji su u tri slučaja zabilježene krađe, na šetnjici je nepoznati počinitelj iskoristio nepažnju 51-godišnje talijanske državljanke te joj otuđio novčanik s osobnim dokumentima, novcem i bankovnim karticama, u parku je iz vrećice 23-godišnje hrvatske državljanke otuđio novac, dokumente, mobitel i druge predmete, dok je iz otvorenog vozila 48-godišnjeg hrvatskog državljanina otuđen novčanik s novcima i dokumentima.
U Palitu na Rabu je oštećena 50-godišnja hrvatska državljanka kojoj je počinitelj iz torbe otuđio novčanik s novcima, dokumentima i bankovnim karticama isto kao i na riječkoj tržnici gdje je oštećena 53-godišnja hrvatska državljanka. Ukupna materijalna šteta oštećenih vlasnika procjenjuje se na više od 17 tisuća kuna.

Navedeni događaji pokazuju kako počinitelji ovakvih kaznenih djela najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi veliki broj ljudi: gužve u trgovačkim centrima, tržnicama, na kolodvorima i slično. Počinitelji vrlo često rade u skupinama gdje jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi.
 
U cilju smanjenja broja ove vrste kaznenih djela te zaštite građana kako ne bi postali žrtvom ovakve krađe, savjetujemo sljedeće:
 
-novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama,
-obratite pažnju da li vas netko prati, džepari najprije biraju žrtvu,
-čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,
-novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, novac i dokumente nosite odvojeno,
-u kupovinu ne nosite veći iznos novca – koristite bankovne kartice,
-torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,
-torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,
-novčanik ne nosite u stražnjem džepu,
-ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192.
 
Pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.
 

Stranica