Pojačane mjere u prometu u okviru Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Slika /PROMET/2015/PROMET-INV-KONT-.JPG

Pojačane mjere u prometu su provedene na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, a tijekom ovog razdoblja zabilježeno je ukupno 497 prekršaja, od kojih je 109 prekršaja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

FOTO: Ilustracija

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, od 26. studenoga do 3. prosinca, provedene su pojačane mjere nadzora u prometu usmjerene na nepropisno parkiranje, s posebnim naglaskom na nepropisnom parkiranju na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom.

Mjere su provedene na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, a tijekom ovog razdoblja zabilježeno je ukupno 497 prekršaja, od kojih je 109 prekršaja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Najveći broj takve vrste prekršaja, njih 105, počinili su vozači koji su svoja vozila parkirali upravo na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, dok su četiri vozača zlouporabili znak pristupačnosti koristeći ga za parkiranje vozila, iako nisu invalidi niti su vozili invalidne osobe. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak pristupačnosti je valjan isključivo onda kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije ime je izdan.

Uz navedene, evidentirani su i prekršaji parkiranja na autobusnim ugibalištima – 41 prekršaja, zatim 13 prekršaja počinjenih parkiranjem na nogostupima,  te 10 prekršaja na pješačkim prijelazima. Ostatak čine prekršaji nepropisno parkiranih vozila kao što su primjerice dupla kolona, parkiranje na kolničkoj traci na način da ometa ulaz ili izlaz drugih vozila i drugi.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svakog trećeg dana u prosincu s ciljem poboljšanje kvalitete života te promicanja i zaštie prava i dostojanstva osoba s invaliditetom. Policija redovito sudjeluje i podržava takve akcije kako bi se senzibilizirala javnost na poštivanje parkirnih mjesta sa znakom pristupačnosti za osobe s invaliditetom.


Stranica