Otvorenje EPK - upute i savjeti za građane i posjetitelje

  • Slika /vijesti/2020/EPK.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Više informacija o svim događanjima, dolasku u luku, ukupnom prostoru namijenjenom publici, organizaciji ugodnijeg praćenja programa za osobe s invaliditetom, lokacijama namijenjenim publici koja želi sudjelovati u izvedbi i sličnom, građani i posjetitelji Rijeke mogu saznati ovdje .

FOTO: PU PG, EPK 2020

U subotu, 1. veljače cjelodnevnim programom namijenjenom građanima i posjetiteljima Rijeke otvara se godina u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Od jutra, pa tijekom cijelog dana i večeri, do kasno u noć, na preko 30 lokacija u centru Rijeke, organizira se više od 70 događanja u koja je uključeno na tisuće izvođača i organizatora.
Zbog većeg broja ljudi koji se očekuje toga dana u Rijeci, u organizaciju događanja su na specifičan način uključene brojne javne službe – policija, vatrogasci, gradske prometne službe, javni gradski prijevoz i mnogi drugi.
 
Tim povodom 28. siječnja održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rijeke, mr. sc. Vojko Obersnel, direktorica Rijeka 2020. Emina Višnić, predstavnici Rijeka prometa, Rijeka plusa i Autotroleja te ispred Policijske uprave primorsko-goranske, načelnik Sektora policije Goran Gašpert.
Sudionici konferencije za medije građanima i posjetiteljima Rijeke uputili su niz korisnih savjeta vezano za vrijeme i način dolaska na događanja koja se održavaju u sklopu otvorenja Europske prijestolnice kulture, preregulaciju prometa, korištenje parkirališta i javnog prijevoza te preporuke kako bi cjelokupno događanje proteklo u dobrom sigurnosnom ozračju.
Načelnik Gašpert istaknuo je da PU primorsko-goranska od Hrvatske kontrole zračne plovidbe zatražila uspostavu zone zabrane letenja za sustave bespilotnih zrakoplova na području grada Rijeke  te je 1. veljače od 12 do 24 sata na području luke na snazi  zabrana korištenja bespilotnih letjelica – dronova. Stoga se publika, odnosno pojedinci koji su to eventualno imali u planu, upozoravaju da ne koriste dronove u svrhu izrade osobnih snimki i fotografija.  Građane je upozorio da će se u vrijeme zabrane zračni prostor u navedenoj zoni nadzirati posebnim uređajem za otkrivanje leta bespilotnih letjelica.  Iznimno, pravo na korištenje drona ima HRT koji je zadužen za TV snimku i prijenos.
Također, pozvao je građane da se s povjerenjem obrate i obavijeste policiju ukoliko uoče neke neprimjerene radnje te da se pridržavaju uputa organizatora i policije, da čuvaju svoje stvari u gužvama, ne nose predmete pogodne za ozljeđivanje ili druge predmete čijim korištenjem može doći do protupravnih ponašanja te da svojim ponašanjem ne ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Građani se policiji mogu obratiti pozivom na 192, u najbližoj policijskoj postaji ili korištenjem aplikacije „E-policija“ putem koje mogu dostaviti fotografije i snimke.
Sukladno članku 79. Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima cjelokupno javno okupljanje će se snimati, a kako bi sve proteklo na visokoj razini sigurnosti  policija će poduzimati pojačane preventivne aktivnosti, prije, za vrijeme i nakon manifestacije.

Zatvaranje prometa i parkirališta

U subotu, 1. veljače od 14 sati do nedjelje, 2. veljače u 4 sata prometnice u užem centru grada zatvorit će se za sav promet, izuzev za vozila interventnih službi. Za promet će se zatvoriti ulice Riva, Riva Boduli,  Demetrova, Wenzelova, Ivana Zajca, Ribarska ulica, Ulica Fiumara, Scarpina ulica, Adamićeva ulica do Trpimirove ulice, Zadarska ulica, a promet za vozila će biti zatvoren i u ulicama na području između Korza, odnosno Scarpine ulice i obale. Za to vrijeme, promet će se preusmjeravati na sjeverni koridor – ulicama F. la Guardije, Pomerio i Žrtava fašizma.
 
Od 29. siječnja do 2. veljače, zatvara se parkiralište kod Putničkog terminala u blizini Molo longa, a od 30. siječnja do 2. veljače bit će zatvorena i parkirališta Putnička obala. U subotu 1. veljače pored navedenih za sve korisnike će biti zatvorena parkirališta: Žabica (HŽ Žabica),  parkiralište u Zanonovoj, Splitskoj i  Zadarskoj ulici, Ulici Riva, parkirališta u Verdievoj, Zagrebačkoj, Demetrovoj, Wenzelovoj, Senjsko pristanište, Ulici Ivana Zajca i na Grobničkoj Rivi.
Vozila koja budu u zoni zabrane parkiranja po potrebi će se premještati specijalnim vozilom „pauk“ na druge lokacije. Informacije o tome gdje su vozila premještena nakon 22 sata građani mogu dobiti u Postaji prometne policije Rijeka, a do 22 sata  na telefon 051/311-400 (Rijeka plus).

Gradski i prigradski prijevoz

Na dan otvorenja Europske prijestolnice kulture, 1. veljače  javni gradski i prigradski prijevoz na svim linijama bit će u potpunosti besplatan tijekom cijelog dana. Za vrijeme zabrane prometovanja užim centrom grada, i autobusi javnog gradskog prijevoza prometovat će sjevernim prometnim koridorom – ulicama Žrtava fašizma, Pomerio i F. la Guadrije. Autobusi će se zaustavljati na svim obilježenim autobusnim stanicama na toj trasi, a za sve autobuse u funkciji će biti i autobusno stajalište u Ulice Rade Šupića (ugibalište na mostu kod Konta).


Više informacija o svim događanjima, dolasku u luku, ukupnom prostoru namijenjenom publici, organizaciji ugodnijeg praćenja programa za osobe s invaliditetom, lokacijama namijenjenim publici koja želi sudjelovati u izvedbi i sličnom, građani i posjetitelji Rijeke mogu saznati ovdje .

Stranica