Otkriveni počinitelji napada na bankomate ''Black box'' metodom

  • Slika vijesti/Black%20box%20(9)%20-%20mala.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Riječ je o trojici hrvatskih državljana u dobi 28, 29 i 33 godine, razješeno je 16 kaznenih djela teških krađa i četiri kaznena djela zlouporabe naprave

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske održana konferencija za medije na kojoj je Kristijan Zrinušić, Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske prezentirao rezultate složenog i opsežnog kriminalističkog istraživanja kojim je razriješen niz kaznenih djela vezanih uz napade na bankomate tzv. ''Black box'' metodom.

Naime, od početka ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske na taj način počinjeno je više napada na bankomate, dok je jedan slučaj zabilježen na području Policijske uprave istarske.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta, Kristijan Zrinušić, prilikom prezentacije rezultata kriminalističkog istraživanja i spomenute metode napada na bankomate, istaknuo je da  prilikom navedenih napada nije bila ugrožena sigurnost podataka i imovine građana, a kao počinitelji ovih kaznenih djela po prvi put se kao osumnjičenici pojavljuju hrvatski državljani, kako na području naše uprave tako i na području Republike Hrvatske.

Riječ je o trojici hrvatskih državljana u dobi 28, 29 i 33 godine nad kojima su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje 16 kaznenih djela teške krađe i četiri kaznena djela zlouporabe naprave.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni 29-godišnjak u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, prethodno, u drugoj polovici prošle godine izradio zlonamjerni računalni program te sklopio računalni uređaj prilagođen za počinjenje kaznenog djela neovlaštenim pristupom računalnim sustavima ili podacima. Potom je, od siječnja ove godine i nadalje, u dogovoru zajedno s drugo ili trećeosumnjičenim ''napao'' bankomate na području Rijeke, Mošćeničke Drage, Kastva, otoka Krka i još nekoliko mjesta na području Primorsko goranske županije te jednom u Istri. Nakon što su pomoću alata napravili otvor u kućištu bankomata, pristupali su računalnom sustavu, odnosno tzv. ''Black box''  metodom.

Na ovaj način su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 152 000 kuna. Također, u jednom slučaju otuđili su dijelove bankomata (računalo i dr.).

Počinjenjem kaznenih djela trojica osumnjičenika oštetili su tri novčarske ustanove, a šteta na ''napadnutim'' bankomatima cijeni se na više stotina tisuća kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage nekoliko stanova i osobnih vozila te je pronađena i oduzeta računalna oprema, dio otuđenog novca i drugi predmeti.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku.


Prezentacija: Kriminalističko istraživanje napada na bankomate metodom  „Black box”



 

Stranica