Oprezno u poslovanju putem interneta!

Slika 2023/data.jpg

Počinjenim kaznenim djelom materijalno je oštećen hrvatski državljanin za oko 4900 eura.

FOTO: Ilustracija

Opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu 52-godišnjeg hrvatskog državljanina.
 
Naime, oštećenog je prije nekoliko dana nazvala ženska osoba koja mu je rekla da na stranici bitcoina može podignuti novac, ali da treba instalirati aplikacije na mobitelu što je oštećeni i učinio te je dalje postupao prema uputama te ženske osobe, odnosno upisivao je razne kodove u aplikaciji na svom mobitelu. Također joj je, na njezino traženje, dao i kodove za internet bankarstvo, nakon čega više nije mogao pristupiti aplikaciji mobilnog bankarstva. Po dolasku u banku zatražio je stanje računa te je utvrdio kako je s njegovog računa obavljeno nekoliko novčanih transakcija i da je materijalno oštećen za oko 4900 eura. S obzirom da je shvatio da je prevaren, oštećenik je događaj prijavio policiji.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.
 
Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.
 

Stranica