Održano predavanje o Elektroničkom kriminalitetu u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića

Slika Baner/cytr-1.jpg

Važno je poznavanje Interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja

FOTO: Ilustracija

Jučer je u Ekonomskoj školi „Mije Mirkovića“, Dario Tonković, policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave primorsko goranske održao predavanje na temu „Elektronički kriminalitet“.  
 
Na predavanju je sudjelovalo dvadesetak učenika sa ciljem upoznavanja s pojmom nasilja i načinima na koje se ono može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i slično), ali i s kazneno-pravnim odredbama u slučaju neželjenog događaja.
 
Učenici su tom prilikom također upozoreni i na opasnosti koje proizlaze prosljeđivanjem i slanjem seksualno eksplicitnih fotografija, kao i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Naime, u praksi je uočeno kako se među mladima pojavio noviji oblik seksualno rizičnog ponašanja, koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja te moguće do drugih problema  u ponašanju mladih.  Učenici su aktivno sudjelovali  u predavanju tesu i sami spomenuli neke od novijih pojavnih oblika elektroničkog nasilja radi čega je posebno naglašena važnost prijavljivanja nasilja policiji, pozivanjem broja 192 ili na druge načine.

Često se misli kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno te da ni odrasli ni djeca ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječilo, međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom te preventivnim programima djeca se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima. Važno je poznavanje Interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.
 
Odjel prevencije ove Policijske uprave će i ubuduće organizirati slična predavanja za sve one koji žele zaštititi djecu, kao i unaprijediti svoja znanja o mogućim opasnostima s Interneta.

 

Stranica