Najava: Pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala

Slika 3.jpg

U ponedjeljak, 8. travnja u vremenu od 12,00 do 16,00 sati djelatnici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske provoditi će akciju pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala.

FOTO: Ilustracija 

U ponedjeljak, 8. travnja u vremenu od 12,00 do 16,00 sati djelatnici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske provoditi će akciju pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala. Vozači i putnici na mopedima i motociklima čine jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, a najčešće su sudionici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.  Napominjemo kako je tijekom 2012. godine na području ove Policijske uprave u prometnim nesrećama smrtno stradalo 8 vozača motocikala  i 2 vozača mopeda, što čini 38,4% od ukupnog broja smrtno stradalih osoba u prometu. U razdoblju od  2008. do 2012. godine broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mopedi i motocikli u odnosu na ukupni broj prometnih nesreća iznosi 9,5%, dok  broj smrtno stradalih osoba na mopedima i motociklima iznosi 32,5%. 

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta na našim prometnicama očekuje se sve veći broj mopeda i motocikla stoga je cilj akcije ukazati vozačima mopeda i motocikla na poželjna ponašanja u prometu, ali i drugim vozačima na njihovu prisutnost u prometu.

Akcija će se provesti u suradnji s djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila i djelatnicima radionica za servisiranje i popravak mopeda i motocikala. Tako će se za vrijeme trajanja akcije u Rijeci na Titovom  trgu nalaziti uređaji za utvrđivanje najveće brzine kretanja mopeda koji ukazuju na povećanje zapremine motora, a samim tim i na skidanje blokada i mijenjanje tehničkih (tvorničkih) karakteristika motora.             

Tijekom akcije policija će nadzirati i ostale sudionike u prometu, posebice one koji grubo krše prometna pravila i propise.



Stranica