Najava manifestacije „Sigurno na dva kotača“

Slika plakat-mala.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska 

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa najavio je održavanje manifestacije „Sigurno na dva kotača“. Manifestacija će biti održana na riječkom Korzu, 15. travnja u vremenu od 11,00 do 19,00 sati.

Manifestacija se održava na početku sezone vožnje mopeda i motocikla kako bi se vozačima ovih kategorija vozila ukazalo na poželjna ponašanja u prometu, a drugim vozačima skrenula pozornost na njihovu prisutnost. Podaci o prometnim nesrećama i smrtno stradalim osobama na području Policijske uprave primorsko-goranske pokazuju da vozači mopeda i motocikla spadaju u najugroženiju skupinu sudionika u prometu. Naime, u 2012. godini od ukupnog broja prometnih nesreća njih 10,3%  bilo je s mopedima i motociklima, a vozači ovih vozila čine 38,4% od ukupnog broja smrtno stradalih osoba u prometu u prošloj godini. Nažalost, smrtno su stradala 2 vozača mopeda i 8 vozača motocikla, a kako je istaknuo voditelj Skeledžić po ovim smo podacima iznad  prosjeka Republike Hrvatske. Također, naglasio je da je u usporedbi s ranijim godinama na našem području učinjen zamjetan pomak u korištenju zaštitne kacige. Međutim, usprkos tome u protekloj godini od 431 sudionika prometnih nesreća, vozača mopeda i motocikla te putnika na ovim vozilima, njih 13%  nije koristilo zaštitnu kacigu.

Zbog svega navedenog inicirano je održavanje ove preventivno-edukativne manifestacije u kojoj uz policiju sudjeluju i sve druge nadležne službe: Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Auto klub Rijeka, Zajednica tehničke kulture Rijeka, Hitna medicinska pomoć Rijeka te Oltimer klub Rijeka i Lions klub Adiatic.

Tijekom manifestacije bit će održano nekoliko predavanja i izložbi te demonstracija postupanja interventnih službi u slučaju prometne nesreće. Tako će biti izložene zaštitne kacige (od najstarijih do najnovijih), fotografije prometnih nesreća, simulator vožnje motocikla, oprema koja se koristi prilikom obavljanja očevida prometnih nesreća,  poligon s vježbama (start, slalom, oštri zavoj, osmica, prebacivanje čunja i sl.), građani će moći provjeriti svoje negativne bodove,…

Na manifestaciju su posebno pozvani učenici i nastavnici Prometne škole u Rijeci, a ovom prilikom pozivaju se i svi građani da su što većem broju posjete i sudjeluju u brojnim događanjima tijekom manifestacije „Sigurno na dva kotača“.



Stranica