Na redovnoj konferenciji za novinare najavljen nastavak kampanje „Živim život bez nasilja“

Slika AKCIJE/zzbn-tisk-mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, u sklopu redovne konferencije za novinare, bilo riječi i o kampanji „Živim život bez nasilja“ koja se od 2010. godine provodi u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Konferenciji za novinare prisustvovale su i Marijana Žunić - voditeljica Odjeka za maloljetničku delinkvencije i Ingrid Mavrić - policijska službenica Odsjeka za prevenciju.

Marijana Žunić u kratkom izlaganju naglasila je da žrtve nasilja plaćaju visoku cijenu, a s njima i počinitelji nasilja i cijelo društvo. Dodala je kako u državi postoji dobar zakonodavni okvir za represiju prema počiniteljima, ali je istaknula kako je prevencija nasilja još više učinkovita. Najvažniji ciljevi za preventivno djelovanje su djeca i mladi, pa je vrlo važno doprijeti do mlade populacije, posebice u doba kada stupaju u mladenačke veze i prije nego usvoje nasilni obrazac kao način rješavanja sukoba. U tome je važnost sustavnog provođenja preventivnih programa koji su namijenjeni djeci i mladima. Učinkovito postupanje prema problematici nasilja ne može se postići bez suradnje svih institucija u državi, kako bi kod žrtve i počinitelja došlo do promjene ponašanja i sustava vrijednosti.

Ingrid Mavrić je navela kako se kampanja provodi u šest gradova u državi, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali isto tako i nastavnicima i roditeljima, kao i društvu u cjelini. Izneseni su podrobniji podaci o aktivnostima kojima će se sutra 17. svibnja u Osnovnoj školi „Pećine“ nastaviti kampanja s ciljem senzibiliziranja javnosti na problem nasilja, te poticanja građana (naročito žrtava) na prijavljivanje obiteljskog nasilja. Otkrila je da će se u navedenoj školo provesti interaktivna radionica za učenike sedmih i osmih razreda, nakon koje će se održati i tematska predstava „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića.



Stranica