Na Liburniji započeo program „Zajedno više možemo“

Slika Prevencija/Bresca (3).jpg

FOTO: PU primorsko-goranska 

U suradnji Policijske uprave primorsko-goranske i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Liburnije te posjetom učenika 4. razreda OŠ „Drago Gervais“ iz Brešca Policijskoj postaji Opatija započela je provedba preventivnog programa „Zajedno više možemo“. Tako je jučer, po prvi put na području Liburnije održana prva komponenta ovog programa pod nazivom Mogu ako hoću-1.

U Policijskoj postaji Opatija učenike te učiteljicu, psihologinju i ravnateljicu koje su bile u njihovoj pratnji dočekao je i poželio im dobrodošlicu Božidar Ružić, pomoćnik načelnika Policijske postaje Opatija. Dijana Pažin, ravnateljicaOŠ „Drago Gervais“ iz Brešcauručila jepomoćniku načelnika poklone, plakat i skulpturu s porukama „Zajedno više možemo“, koje su izradili sami učenici te ih namijenili policiji povodom njihove prve posjete policijskoj postaji.

U prvom dijelu programa kontakt policajci Marina Sverić i Marijan Kordišučenicima su održali predavanje o različitim rodovima policije s naglaskom na ulogu kontakt policajca. Također, učenici su još više saznali i o tome koji su to poslovi policije i zbog čega su važni. U dijelu predavanja o raznim vrstama ovisnosti (cigarete, alkohol, droge) učenici su se vrlo aktivno uključili. Na slikovit, djeci primjeren način izrazili su dosadašnja saznanja o ovisnostima i njihovim posljedicama, a naročito su ih zainteresirale ilustracije korištene u prezentaciji. Također, razgovaralo se i o tome što djeca misle zašto se baš ovisnici često pojavljuju kako počinitelji kaznenih djela ili pak kao oni koji prenose zarazne bolesti. Učenici su upozoreni da u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga (igle, šprice i sl.), ove predmete ni u kojem slučaju ne diraju već odmah izvijeste odraslu osobu ili policiju.

Nakon predavanja obišli su prostor Policijske postaje, a duže su se zadržali u prostoriji operativnog dežurstva i u prostoriji za zadržavanje. Na kraju su razgledali policijsko vozilo „maricu“, a za uspomenu na druženje s policijom podijeljen im je priručnik „Moj podsjetnik“.

Posjet policijskoj postaji na njih je ostavio snažan dojam tako da su o svojim utiscima vrlo rado razgovarali s brojnim novinarima koji su popratili njihov posjet i početak provedbe preventivnog programa „Zajedno više možemo“ na području Liburnije. 

Zadovoljstvo ovakvim načinom edukacije izrazila je i ravnateljica Dijana Pažin, jer se na primjeren način djeca upoznaju s policijom kojoj se u rizičnim situacijama mogu obratiti s povjerenjem.

Program se nastavlja organiziranim posjetima učenika 4. razreda osnovnih škola s područja grada Opatije te općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga Policijskoj postaji Opatija.



Stranica