Krk: Prevencija zlouporaba droga

Slika /Prevencija/2019/Krk-zdrav%20za%205.jpg

Učenicima je skrenuta pozornost na važnost donošenja ispravnih odluka, pri čemu je potrebno raspolagati činjenicama koje će im u tome pomoći, a što je i jedan od ciljeva ovog predavanja.

FOTO: PU primorsko-goranska

U sklopu provedbe preventivnog projekta „Zdrav za 5 !“  jučer, 14. studenoga  u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u Krku održano je predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe droga“. Predavanje za 24 učenika prvog razreda održali su Jasmina Zmajla, policijska službenica za prevenciju i Danijel Drglin, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu iz Policijske postaje Krk.
Uvodno, policijska službenica Zmajla učenicima je skrenula pozornost na važnost donošenja ispravnih odluka, pri čemu je potrebno raspolagati činjenicama koje će im u tome pomoći, a što je i jedan od ciljeva ovog predavanja. Budući da učenici već raspolažu informacijama o štetnosti droga, ovim predavanjem dodatno su upoznati i s kriminalitetom vezanim uz droge i zakonskim odredbama kojima je propisano sankcioniranje kažnjivih radnji. Tako su saznali kako je kažnjivo posjedovanje droga, njihova prodaja, prerada, davanje ili navođenje drugoga na trošenje droge te niz drugih radnji vezanih uz zlouporabu droga. Naglašena je i važnost poruka koje dobivaju od odraslih i policije, a koji ih nastoje upoznati s realnim rizicima i mogućim sankcijama kako bi u određenoj situaciji mogli donijeti ispravnu odluku i izabrati ponašanje koje je najbolje za njih i njihovu  budućnost.
Na primjeru provođenja subotnje večeri kada netko donese drogu, učenici su u grupama raspravili moguće izbore i njihove posljedice te ih prezentirali ostalima. Pri tom su zajedno s policijskom službenicom ponovili naučeno, odnosno kako izabrati  ispravna ponašanja, a ponuđeni su im i drugi kvalitetniji i zdraviji načini provođenja slobodnog vremena (sport, umjetnost, kino…).
Policijski službenik Drglin upoznao je učenike s postupanjem policije u prometu na cestama ukoliko sumnjaju na prisutnost droga  kod vozača. Saznali su i kakve su sankcije ukoliko se odbije ispitivanje ili utvrdi prisutnost droga.
Učenici su pokazali zanimanje za održano predavanje te aktivno sudjelovali u njegovom održavanju.

Stranica