Krivotvorila isprave, ovjerila neistinit sadržaj, nije isplatila plaće djelatnicima pa kazneno prijavljena, kao i za druga kaznena djela

Slika /novac1.jpg

Osumnjičena 41-godišnjakinja počinila je nekoliko kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta na štetu djelatnika i tvrtke čiji je vlasnik i odgovorna osoba 

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom, proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako 41-godišnjakinja, kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području PGŽ-a, u razdoblju  od 14. siječnja 2020. pa do 15. studenoga 2021., nije isplatila plaće 44-godišnjoj djelatnici putem bankovnog računa, već je djelatnica dio novca primala „na ruke“, odnosno, bez izdavanja obračunske liste dok je drugi dio novca vlasnica zadržala za sebe čime ju je oštetila za oko 16.000 kuna.
Osim toga ta djelatnica nikada nije potpisala ugovor o radu, već ga je u njezino ime potpisala vlasnica bez njezinog znanja i time počinila elemente iz kaznenog djela krivotvorenje isprave.
 
Nadalje je utvrđeno kako je početkom 2022. godine, kada je osnivala drugu tvrtku, kod javnog bilježnika ovjerila neistinit sadržaj da njezina prethodna tvrtka nema nepodmirenih poreznih obveza i doprinosa, iako su bila evidentirana dugovanja u iznosu od više desetaka tisuća kuna. K tome je 41-godišnjakinja bila u zakonskoj obvezi kao vlasnica i odgovorna osoba tvrtke pokrenuti stečajni postupak za tu tvrtku, a budući da to nije učinila, postupak je pokrenula nadležna Financijska agencija.
 
Završetkom istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela krivotvorenje isprave, neisplate plaće, ovjeravanje neistinitog sadržaja, kao i povreda dužnosti u slučaju gubitka prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, protiv osumnjičene 41-godišnjakinje podnijeta je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Stranica