Kazneno prijavljeni i pritvoreni zbog zločinačkog udruživanja

Slika /A%20Nove%20Fotke/lisice.jpg

Sedam osumnjičenika je kazneno prijavljeno mjerodavnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku    

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s USKOK-om, Odsjekom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad šestoricom hrvatskih državljana, starosti od 38 do 47 godina, te 43-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 38-godišnjak, u razdoblju od 10. ožujka do 23. srpnja 2022., na širem području Rijeke, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, nakon što je s nepoznatim osobama iz Srbije i Turske dogovorio prihvat većeg broja stranih državljana koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, s 41-godišnjim hrvatskim državljaninom te spomenutim državljaninom BIH dogovorio njihov transfer do slovenske granice i povezao ih u zajedničko djelovanje.
 
Osim toga je snosio troškove nabave, održavanja i popravaka vozila za prijevoz stranih državljana, kao i nabave mobitela za komunikaciju. Ujedno je organizirao i smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom, od kuda su uz pomoć ,za sada neutvrđenih osoba, se kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju uz naknadu u vrijednosti od najmanje 150 eura po osobi.
 
Na opisani način trojac je omogućio nedozvoljeno prebacivanje najmanje 214 ilegalnih migranata preko državne granice Republike Hrvatske i tako zajedno stekli materijalnu korist od 240.750,00 kuna.
Nadalje se osnovano sumnja da je i 37-godišnjak, kao operativni organizator, u razdoblju od 10. ožujka do 30. lipnja 2022., po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu neograničenog broja stranih državljana, koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao 39-godišnjaka u Rijeci i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.
 
Zbog ostvarenja aktivnosti zločinačkog udruženja,  37-godišnjak je organizirao smještaj i čuvanje stranih državljana, njihovu prehranu, a po potrebi odjeću, obuću i tehničke uređaje za punjenje mobitela za vrijeme njihovog boravka na širem području Rijeke.
 
K tome je organizirao i njihov daljnji transport do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su ilegalni migranti izvan graničnog prijelaza prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije za novčanu naknadu vrijednosti od najmanje 500 eura ili 4.000 kuna po osobi. Pritom su 37-godišnjak i spomenuti 38-godišnjak preuzimali ilegalne migrante u blizini državne granice na području Ličko-senjske i Karlovačke županije te ih dalje osobnim vozilima prevozili na šire područje Rijeke i prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu iz Hrvatske u Sloveniju. Tako su omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 18 ilegalnih migranata, čime su zajedno stekli materijalnu ukupnu korist od najmanje 39.375,00 kuna.
 
Također je utvrđeno kako je 47-godišnji osumnjičenik, kao operativni organizator, u razdoblju od 10. ožujka do 12. lipnja 2022., na širem području Rijeke, a po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu neograničenog broja stranih državljana koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao u Rijeci i 41-godišnjeg hrvatskog državljanina te još jednu, zasad, nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.
 
Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja 47-godišnjak je isto organizirao boravak ilegalnih migranata na širem području Rijeke i njihov daljnji transport do slovenske državne granice od kud su uz pomoć vodiča prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije uz naknadu od vrijednosti najmanje 150 eura po osobi.
Tako su spomenuti osobnim vozilima ilegalne migrante preuzimali u Rijeci te ih zatim prevozili prema Sloveniji kako bi im omogućili nezakonit izlazak iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je radi realizacije plana zločinačkog udruženja 47-godišnjak davao konkretne upute vezane za postupanje s ilegalnim migrantima.
 
Omogućivši nedozvoljeno prebacivanje najmanje 19 ilegalnih migranata, zajedno su stekli materijalnu korist od najmanje 7.312,00 kuna.
 
Po završetku kriminalističkog istraživanja, svi spomenuti osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu za navedena kaznena djela te predani pritvorskom nadzorniku.
 
 

Stranica