Juniorima spasiocima riječka policija i civilna zaštita održali edukacije

  • Slika /2023/PREV-NV-GLAVNA-12.7..jpg
  • Slika
  • Slika

Predavanja su održana za učenike iz raznih krajeva Hrvatske koji su na odmoru u Novom Vinodolskom te su imali priliku usvojiti znanja iz prve pomoći i spašavanja te obuke „Junior spasioc“   

FOTO: Ilustracija

Dobra sinergija Policijske uprave primorsko-goranske, Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije i Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka u organiziranju preventivnih aktivnosti nastavlja se i dalje pa je tako jučer u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom organizirano predavanje o zlouporabi droga za tridesetak djece i prikazana je vježba rada potražnog psa Dharme.

Predavanja su održana za učenike od šestog do osmog razreda iz raznih krajeva Hrvatske koji su trenutačno na organiziranom odmoru u Novom Vinodolskom te su tako imali priliku usvojiti znanja i vještine iz prve pomoći i spašavanja, odnosno, proći obuku „Junior spasioc“.      

Tijekom predavanja o zlouporabi droga kroz koje je obuhvaćena i zakonska regulativa, policijska službenica za prevenciju Nives Kajfeš Grčko učenike je upoznala i o kažnjivim radnjama koje nastaju uslijed zlouporabe droga te negativnih utjecaja droga na njihovo ponašanje i zdravlje.  Naglašena je činjenica da su sve osobe s navršenih 14 godina prekršajno i kazneno odgovorne, što je vrlo važno i može biti jedan od čimbenika za odvraćanje učenika od neželjenih ponašanja. Posljedica kažnjive radnje može biti prijava koja bi negativno utjecala na njihovu daljnju karijeru i budućnost.
 
Ovim predavanjima namjera je djecu senzibilizirati o problemu ovisnosti, potaknuti ih da razvijaju vještine donošenja odluka, da razvijaju kritičko razmišljanje i da razvijaju vještine odupiranja drogi.  Mladi su naime, najugroženija populacija zbog svoje znatiželje za eksperimentiranjem, a droge su vodeći uzrok bolesti i smrtnosti mladih ljudi. Ostale posljedice su nesreće, nezaposlenost, beskućništvo, kriminal i nasilje.

Zbog činjenice da je  među mladima trend rasta konzumacija kanabisa i sintetike, u predavanju su policijski službenici djeci naglasili negativne učinke marihuane na mnoge sposobnosti kao što je sposobnost koncentracije, koordinacije, sposobnost kritičkog razmišljanja i kratkoročni gubitak pamćenja. Kao jedan od primjera iz prakse navedena je prometna nesreća sa smrtnom posljedicom zbog vožnje pod utjecajem marihuane.   
         
Nakon predavanja slijedio je edukativno-zabavni dio u kojem je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera  djeci pokazao način i vježbu rada potražnih pasa gdje je Dharma bila glavna atrakcija. Djeca su tom prilikom saznala na koji način se provode aktivnosti traganja i spašavanja i koju sve opremu koriste vodiči potražnih pasa.  

Jučerašnji edukativni susret učenika s predstavnicima policije i civilne zaštite bila je prilika da još jednom saznaju nove informacije koje im itekako mogu pomoći u razvoju. Ujedno su i upoznali neke segmente djelovanja navedenih institucija u kojima će možda jednog dana i oni svojim znanjem i zalaganjem pridonijeti sigurnosti cjelokupnog našeg društva.

Stranica