Edukacija spasilaca u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem

  • Slika 2023/Spasioci%201.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj prevencije kriminaliteta u lokalnoj zajednici je gostima na odmoru pružiti osjećaj sigurnosti

FOTO: Ilustracija

Svake godine u sklopu Službe spašavanja života na vodi Hrvatski Crveni križ provodi programe osposobljavanja za spasioce. Tako je jučer u okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama“ policijska službenica za prevenciju, Policijske uprave primorsko-goranske održala edukativno predavanje „Prevencija kriminaliteta na plažama“.  

Petnaest budućih spasioca upoznati su s pojavnim oblicima imovinskog kriminaliteta, načinu počinjenja kaznenih djela krađa i teških krađa, prepoznavanju sumnjivih ponašanja osoba, prepoznavanju sumnjivih predmeta, te o važnosti samozaštitnog ponašanja građana.  Iste se senzibiliziralo na pojavnost kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika na plažama i kupalištima.
 
Također im je objašnjeno kako će reagirati u slučaju kada se dogodi kazneno djelo ili  se uoči sumnjivi predmet.  Istaknuta je važnost prevencije i suradnje spasioca s policijom jer građani, domaći i strani gosti ponekad ne brinu dovoljno o zaštiti imovine i tako lako postaju žrtve kaznenih djela. U slučaju provala ili krađa žrtva nije samo materijalno oštećena, nego se više ne osjeća sigurno. Cilj prevencije kriminaliteta u lokalnoj zajednici je gostima na odmoru pružiti osjećaj sigurnosti.
 
Spasioci su kroz svoja dežurstva na plažama u prilici brzo uočiti rizične situacije i djelovati preventivno. Naglašeno im je da se ne izlažu opasnosti već o svemu odmah obavijeste policiju na 192, a policija ih smatra značajnim partnerom u prevenciji kaznenih djela tijekom turističke sezone.
 

Stranica