„Čist okoliš, zdrava budućnost!“

Slika AKCIJE/Kostrena-mala.JPG

FOTO: PU primorsko-goranska 

Policijska uprava primorsko-goranska i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u subotu 20. travnja u Kostreni su proveli II. komponentu preventivnog programa „Zdrav za 5“ pod motom „Čist okoliš, zdrava budućnost“. Aktivnosti su održane u sklopu eko-akcije „Zelena čistka–jedan dan za čisti okoliš“, a u suradnji s Općinom Kostrena, Turističkom zajednicom Općine Kostrena i Osnovnom školom „Kostrena“.  Akciji su se odazvali učenici i roditelji učenika navedene škole, mještani Kostrene i drugi tako da je  oko 150 sudionika u vremenu od 9,30 do 12,30 očistilo i uredilo okoliš oko škole, kostrenjske plaže i zeleni pojas duž šetnice. U Narodnoj čitaonici Kostrena organizirana je prigodna prodaja cvijeća, a sve je započelo orijentacijskom eko-utrkom učenika OŠ „Kostrena“ na području oko škole.

II. komponente preventivnog projekta „Zdrav za 5“ odnosi se na zaštitu prirode i okoliša pod geslom „NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV–JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST“. Tako su na punktu Policijske uprave primorsko-goranske djeca i odrasli imali mogućnost isprobati „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti u organizmu s ciljem podizanja razine svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti. Također, mogli su isprobati simulator vožnje motociklom, a imali su priliku razgledati policijsko vozilo, motocikl i „presretača“.

Na punktu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ djeca i građani mogli su se upoznati s terenskim vozilom za uzorkovanje svih zdravstveno-ekoloških uzoraka iz prirode, pratiti prezentacije uzorkovanja i mjerenja temperature i saliniteta mora te mjerenja zamućenosti i prozirnosti mora.

Važnu ulogu u animiranju najmlađih sudionika akcije imao je „Zdravkić“, maskota i glavni lik preventivnog projekta „Zdrav za 5“ promovirajući zdrav način života bez ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću.

Akciju su popratili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije i Nikša Jelovčić , voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost te ispred Ministarstva zdravlja,  dr. Davor Čorak, član Nacionalnog tima za nadzor i kontrolu prevencije ovisnosti sa zdravstvenog aspekta.



Stranica