Čavle: Na Sajmu mogućnosti - od sporta do njegovanja tradicije

Slika AKCIJE/SAJAM MOG/sajmogex_mala.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska

Jučer, 24. svibnja u Osnovnoj školi Čavle održan je Sajam mogućnosti kojemu je prisustvovalo 120 učenika IV. razreda iz navedene osnovne škole i OŠ „Jelenje-Dražice“. Nastavak je to  preventivnog programa „Zajedno više možemo“ kojega provodi Policijska uprava primorsko-goranska, a i svojevrstan pilot projekt s obzirom da se prvi puta radi o županijskim školama.

Sajam mogućnosti provodio se u vremenu do 13,30 do 17,30 sati u sportskoj dvorani te igralištu Jama, OŠ Čavle. Uz  prigodan kulturno-zabavni program učenici su imali priliku upoznati se sa ponuđenim sadržajima, direktno komunicirati s izlagačima, ali i aktivno sudjelovati u organiziranim sportskim i kulturnim natjecanjima. Ponuda aktivnosti i sadržaja zaista je bila  raznolika: od plesnih skupina, sportskih društava – odbojka, nogomet, taekwondoe, košarka, gimnastika, atletika, šah i mnoga druga, preko izviđača i konjičkog kluba  do udruga koje njeguju prekrasne tradicije ovoga kraja.

Također u sklopu Sajma održana su i međuškolska natjecanja i to u štafetnoj igri, potezanju konopa, trčanju i graničaru.

Policijska uprava primorsko-goranska, osim što je jedan od organizatora Sajma mogućnosti, također je sudjelovala i u prezentaciji svoga rada najmlađoj populaciji. Naime u veljači ove godine učenici navedenih škola posjetili su III. policijsku postaju Rijeka gdje su se upoznali s radnim okruženjem i načinom rada policije kako bi policiju prihvatili kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja. Također, izazvali su veliku pažnju i na Sajmu mogućnosti predstavivši svoja vozila i tehniku, ali i demonstraciju dresure poslušnosti već tradicionalno, miljenika djece, policijskog psa Ira.

Organizatori Sajma mogućnosti: OŠ Čavle, OŠ Jelenje-Dražice, općine Čavle i Jelenje te Odsjek za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske, zaista su učenicima priredili prekrasnu preventivnu manifestaciju čiji je jedan od ciljeva  bio ponuditi učenicima korisne alternative kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Uključivanje navedenih predstavnika društvene zajednice, ali i izuzetan odaziv te potpora udruga-sudionika u realizaciju preventivnih programa ovakve vrste ukazuje na zajedničko  nastojanje da se stvori jedno pozitivno okruženje  u kojem će naša djeca kvalitetno odrastati i uključiti se u aktivan, zdrav život lokalne zajednice, „zajednice koja brine“.

Podsjetimo da je u  utorak, 22. svibnja u Dvorani mladosti u Rijeci također održan Sajam mogućnosti kojem je prisustvovalo više od dvije tisuće učenika riječkih osnovnih škola. I na ovome Sajmu učenicima je ponuđena široka lepeza aktivnosti kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme. Provođenje programa prevencije „Zajedno više možemo“ se nastavlja u suradnji Policijske uprave primorsko-goranske s lokalnom zajednicom i uz potporu jedinica lokalne uprave i samouprave ka ostvarenju zajedničkog cilja: prevencija zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja te drugih oblika rizičnog ponašanja.



Stranica