​Bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola počinio više prekršaja u prometu

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna.jpg

Osumnjičeni 67-godišnjak je na raskrižju u Malinskoj prošao kroz crveno svjetlo i ignorirao policijske znakove za zaustavljanje krećući se nepropisnom brzinom

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici jučer su oko 12.45 sati na području mjesta Sveti Antun kod Malinske zatekli 67-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao osobnim vozilom, zagrebačkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola, bez vozačke dozvole i bez sigurnosnog pojasa.
 
Riječ je o vozaču koji je na semaforu nepropisno zaobišao zaustavljeno teretno vozilo i prošao na znak crvenog svjetla bez zaustavljanja te na raskrižju skrenuo ulijevo bez upaljenog pokazivača smjera (žmigavac), odnosno prethodno nije obavijestio druge sudionike u prometu da skreće u lijevo. K tome se nije zaustavio na zvučne i svjetlosne znakove policijske ophodnje već je nastavio kretanje povećanom brzinom u smjeru Malinske.

Policijski službenici su ga vrlo brzo sustigli i zaustavili te utvrdili da vozač nije koristio sigurnosni pojas za vezivanje i kako ne bi nastavio ugrožavanje sigurnosti prometa je uhićen i priveden u policijsku postaju. Prilikom postupanja je vrijeđao, omalovažavao te ometao policijske službenike u provedbi službene dužnosti.
 
Provjerom je utvrđeno da je 67-godišnjaku vozačka dozvola oduzeta još 2020. godine zbog neodazivanja na izvanredni liječnički pregled, a k tome je upravljao i tehnički neispravnim vozilom. Provedenim alkotestiranjem mu je izmjerena koncentracija alkohola od 1,27 promila.
 
Po završetku postupanja, a zbog počinjenja navedenih prekršaja, protiv 67-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog kojim mu je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama predložena novčana kazna od najmanje 5000 eura. Uz to je sankcioniran i prema odredbama članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za koje mu je predložena novčana kazna od dodatnih 700 eura.

Osim toga, jučer je nadležni prekršajni sudac donio presudu protiv 64-godišnjeg hrvatskog državljanina u prekršajnom postupku koji je dan prije, 12. veljače oko 21.30 sati, upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,67 promila na riječkoj zaobilaznici gdje se kretao zabranjenim smjerom. On se od čvora Orehovica prema čvoru Škurinje vozilom kretao kolničkim trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera i također je pokušao bježati policijskoj ophodnji oglušujući se na njihove znakove zaustavljanja.

Sankcioniran je novčanom kaznom od 1890 eura i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od šest mjeseci.

Stranica