Betlehemsko svjetlo mira u PU primorsko-goranskoj

  • Slika /vijesti/2019/BS-GLAVNA%202.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U tradicionalnoj inicijativi, koju u Hrvatskoj provodi Savez izviđača od 1992. godine u predbožićno vrijeme, po drugi put sudjeluje i Policijska uprava primorsko-goranska

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci opet zasvijetlilo „Betlehemsko svjetlo mira“. U tradicionalnoj inicijativi, koju u Hrvatskoj provodi Savez izviđača od 1992. godine u predbožićno vrijeme, po drugi put sudjeluje i Policijska uprava primorsko-goranska. Uz druge institucije u gradu Rijeci poput JVP-e, PGŽ-e, Centra 112 ili Doma mladih, članovi Saveza izviđača Rijeke  izabrali su i Policijsku upravu u kojoj gori  „betlehemsko svjetlo“ simbol nade, mira i prijateljstva među narodima.
 
Betlehemsko svijetlo je donijela Lucija, učenica 8. razreda Osnovne škole „Čavle“,  zajedno sa šest drugih djevojčica i dječaka u pratnji voditelja Saveza izviđača Rijeke, a  dočekao ih je policijski kapelan Pavao Mokri s djelatnicima Policijske uprave primorsko-goranske.
 
Kapelan Pavao Mokri se zahvalio izviđačima u ime načelnika i djelatnika Policijske uprave što predano njeguju tradiciju prijenosa svjetlosti. Uz molitvu je istaknuo da je svjetlo simbol Božića koje u adventsko vrijeme donosi nadu i mir svim ljudima dobre volje.

Inicijativa „Betlehemskog svjetla mira“ pokrenuta je  u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama u razvoju i osobe u potrebi na božićnu večer 1986. godine u Austriji. Jedna gledateljica je darovateljima poklona kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova čime je pokrenula neprekinuti lanac mira, nade i suosjećanja za sve ljude, posebice bolesne i potrebite. U Hrvatskoj se donošenje Betlehemskog svjetla njeguje od 1992. godine kada ga je  tadašnji premijer Nikica Valentić donio iz  Austrije. Osim u Europi inicijativa se prenosi i u Americi. Hrvatski izviđači svake godine preuzmu spomenuto svjetlo mira u Austriji i donose ga prvo u zagrebačku katedralu iz koje se prenosi po cijeloj Hrvatskoj. 

Stranica