Betlehemsko svjetlo mira u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj

  • Slika /vijesti/2018/NA%C4%8C-SVJ-VEL.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Hrvatskoj se donošenje Betlehemskog svjetla  njeguje od 1992. godine kada ga je  tadašnji premijer Nikica Valentić donio iz  Austrije. Jučer, 16. prosinca  hrvatski izviđači donijeli su ga u zagrebačku katedralu nakon što su ga dan prije preuzeli u Linzu u Austriji, kako bi se prenosilo po cijeloj Hrvatskoj.

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske po prvi put zasvijetlilo  „Betlehemsko svjetlo“. Savez izviđača Rijeke izabrao je ove godine i Policijsku upravu primorsko-goransku kao mjesto dolaska „svjetla“ uz druge javne institucije poput JVP Rijeka, PGŽ-a te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Taj simbol mira, nade, ljubavi i prijateljstva donijeli su dječaci Bartol i Šimun s djevojčicom Anom u pratnji voditelja Saveza izviđača Rijeke Žarka Seršića, a  dočekao ih je načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar sa suradnicima i predstavnici medija.

Načelnik Dizdar se u ime svih djelatnika Policijske uprave zahvalio izviđačima istaknuvši kako je više nego počašćen  što može primiti Betlehemsko svjetlo koje predstavlja simbol mira i nade te  pobjede svjetla nad tamom. U ovoj prigodi, policijski kapelan Pavao Mokri također se zahvalio svim izviđačima i skautima koji predano njeguju tradiciju prijenosa svjetlosti, vjerujući kako ono u adventsko vrijeme donosi nadu svim ljudima dobre volje.

Tajnik Saveza izviđača Rijeke Žarko Seršić je naglasio da svake godine izviđači biraju druge državne i javne institucije kako bi se simbolikom Betlehemskog svjetla pomoglo u djelovanju i razvoju tih institucija.

Inicijativa Betlehemskog svjetla pokrenuta je  u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi na božićnu večer 1986. godine u Austriji. Jedna gledateljica je darovateljima poklona kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova čime je pokrenula neprekinuti lanac mira, nade i suosjećanja za sve ljude, posebice bolesne i potrebite.

U Hrvatskoj se donošenje Betlehemskog svjetla  njeguje od 1992. godine kada ga je  tadašnji premijer Nikica Valentić donio iz  Austrije. Jučer, 16. prosinca  hrvatski izviđači donijeli su ga u zagrebačku katedralu nakon što su ga dan prije preuzeli u Linzu u Austriji, kako bi se prenosilo po cijeloj Hrvatskoj. U Rijeci ga izviđači i katolički skauti uvijek prvo izlože u Kapucinskoj crkvi te ga potom nose po katoličkim crkvama, kao i državnim institucijama.

Stranica