Bakar: Roditeljski sastanak na temu prevencije ovisnosti

Slika zz5.jpg

Zainteresiranost roditelja je bila velika i postavljali su mnoga pitanja, npr. o točnosti nekih informacijama koje su čuli, o tome mogu li oni kao građani kupiti uređaj za ispitivanje droge i slično

FOTO: Ilustracija

Ispred Policijske uprave primorsko-goranske,  voditelj Službe kriminaliteta droga Dalibor Jozinović i policijska službenica Odjela prevencije Nives Kajfeš Grčko u suradnji s ravnateljem Tomislavom Uzelac-Šćiran i pedagoginjom Vanjom Vičević iz  Osnovne škole Bakar,  20, veljače organizirali su sastanak s roditeljima učenika sedmih i osmih razreda.
Glavna tema sastanka, kojem je prisustvovalo šezdesetak roditelja bila je prevencija ovisnosti i zlouporabe opojnih droga.
Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja, policijska službenica iz Odjela prevencije upoznala je roditelje s preventivnim projektom „Zdrav za 5“, kojim su obuhvaćeni učenici svih osnovnih i srednjih škola  i u sklopu kojeg učenici osmih razreda dobiju saznanja o kažnjivim djelima kod zlouporabe alkohola, dok učenici prvih razreda srednje škole  dobiju informacije o kažnjivim radnjama kod zlouporabe opojnih droga te utjecaja na njihovo ponašanje i zdravlje. Također, naglasila je činjenicu da su sve osobe s navršenih 14 godina prekršajno i kazneno odgovorne, a što se prilikom predavanja naglasi i učenicima. Ovo je bitno radi odvraćanja učenika od neželjenih ponašanja, jer ukoliko utjecaj alkohola ili droge potakne mlade na počinjenje kažnjivih radnji te prijava koja uslijedi, znatno će utjecati na njihovu daljnju karijeru i budućnost.
U nastavku sastanka, voditelj Jozinović održao je predavanje o zlouporabi droga te uz prezentaciju upoznao roditelje s različitim vrstama  droga, u kojim zemljama se proizvode, njihove karakteristike i utjecaj na osobu. Također, naveo je i neke primjere ponašanja ovisnika iz policijske prakse i koliko im je teško izliječiti se ovisnosti o nekim vrstama droga, što je roditeljima bilo zanimljivo čuti. Zainteresiranost roditelja je bila velika i postavljali su mnoga pitanja, npr. o točnosti nekih informacijama koje su čuli, o tome mogu li oni kao građani kupiti uređaj za ispitivanje droge i slično.  Na kraju predavanja voditelj je roditeljima pokazao sredstva koje koriste tzv. dileri i ovisnici kod pripreme i korištenja droge, kao i sredstva koja koriste za skrivanje iste, a roditelji su imali priliku i vidjeti i neke vrste droge kao što su hašiš, marihuana, amfetamini, MDMA.  
Nakon predavanja roditeljima su podijeljeni letci s korisnim informacijama o prevenciji ovisnosti i zlouporabi droga te je dogovorena daljnja suradnja.
 

Stranica