Akcija "Mir i dobro": Oprezno s pirotehnikom

Slika AKCIJE/MID/mid-mala.jpg

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj sudjelovali su Tihomir Marijanović, voditelj Službe za javni red, Zlatko Bukša, voditelj Inspekcije zaštite od požara i eksploziva i Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela

FOTO: Ilustracija 

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj sudjelovali su Tihomir Marijanović, voditelj Službe za javni red, Zlatko Bukša, voditelj Inspekcije zaštite od požara i eksploziva i Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela, koji su najavili provođenje tradicionalne akcije „Mir i dobro“, upoznali prisutne sa zakonskom regulativom vezano uz prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava teiznijeli niz savjeta i preporuka kako smanjiti mogućnost neželjenih posljedica.

Ova akcija provodi se od  1993. godine na cijelom području Republike Hrvatske  u  vrijeme  božićnih i novogodišnjih blagdana kada građani u većoj mjeri kupuju dozvoljena ili nabavljaju nedozvoljena pirotehnička sredstva. Upravo stoga policija ovu akciju provodi s ciljem:

  • osiguranja povoljne razine javnog reda i mira te općeg stanja sigurnosti
  • sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava i raznog streljiva
  • sprečavanja neželjenih posljedice uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava.

Akcija „Mir i dobro“ bit će provedena u vremenu od petka, 14. prosinca 2012.  do utorka 8. siječnja 2013.godine.

Tijekom prošlogodišnje akcije na području Policijske uprave primorsko-goranske lakše su ozlijeđene 15 osoba, od kojih tri maloljetne i 12 punoljetnih osoba. Zabilježeno je 87 prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Oduzeto je 245 komada različitih pirotehničkih sredstava, a zbog nezakonitog posjedovanja oružja i streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava evidentirano je 11 prekršaja za koje je prekršajno prijavljeno 15 osoba.

Kako bi predstojeći blagdani protekli u ozračju mira i sigurnosti policija će aktivnosti u sklopu akcije „Mir i dobro“ provoditi u suradnji i kontaktu s predstavnicima lokalnih vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnateljima obrazovnih ustanova i predstavnicima crkve.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava propisana je Zakonom o eksplozivnim tvarima (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08. I 144/10.), i to:

  • Pirotehnička sredstva I. razreda - prodaja i upotreba dozvoljena je tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u kioscima i prodavaonicama.
  • Pirotehnička sredstva II. i III. razreda - prodaja dozvoljena od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina.

U razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca zabranjena je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

U slučaju korištenja pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja, u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima fizičkim osobama može se izreći novčana kazna u iznosu od 1 000 do 5 000 kuna. Uslučaju prekršaja koji se odnosi na prodaju pirotehničkih sredstava (članak 29. i 30. ovog Zakona), pravnoj osobi može biti izrečena kazna u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4 000 do 8 000 kuna.

Nadalje, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira  predviđene su sankcije (novčane i zatvorske kazne) protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Isto tako Kaznenim zakonom predviđene su zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, dok su za kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari propisane novčane i zatvorske kazne.

Kaznenim i prekršajnim sankcijama podliježu sve osobe koje neovlašteno kupuju, prodaju ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen.

Nažalost poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, a o neželjenim posljedicama korištenja eksplozivnih naprava i vatrenog oružja nije potrebno niti govoriti. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare (na balkonima, podrumima…), a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje i sl.) je naročito opasna.

Pirotehnička sredstva (petarde, svjetleće rakete i dr.) posebno su opasna u dječjim rukama, stoga savjetujemo:

  • ne poklanjajte djeci i drugima nešto od čega bi mogli stradati
  • budite uzor svom djetetu, djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite
  • obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer upravo njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje
  • budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite ih. Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju na telefon 192!
  • Nikada ne koristite pirotehnička sredstva kojima je istekao rok trajanja, koja su neispravna ili oštećena
  • Nikada ne izrađujte pirotehnička sredstva prema „recepturi“ s interneta

UPAMTITE: Najbolja prevencija od neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti  ljepša, ugodnija i svečanija.



Stranica