Akcija u prometu - nadzor brzine kretanja vozila

Slika cobre01.jpg

Najveća nedozvoljena brzina izmjerena je na cesti A-7, i to na dionici Vrata Jadrana – Matulji kojom se kretao vozač motocikla brzinom od 164 km/h. Ograničenje brzine na toj dionici je 90 km/h.

FOTO:ilustracija

Jučer, 23. kolovoza u vremenu od 17,00 do 20,00 sati na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena je akcija u prometu pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. 

 Analize podataka iz ranijih razdoblja pokazuju kako su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima, među najvećim uzročnicima prometnih nesreća na cestama Primorsko-goranske županije. Bilo je tako i tijekom prvih sedam mjeseci 2010. godine kada je 27,5% prometnih nesreća uzrokovano upravo navedenim faktorima, a čak u 50% slučajeva uzrok su prometnih nesreća s poginulim osobama. U nešto manjem udjelu (37,3%) nepropisna i brzina neprimjerena uvjetima uzrok su prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.  U prvih sedam mjeseci 2011. godine u 421 prometnoj nesreći ili 23,3% od broja svih prometnih nesreća uzrok je bila  nepropisna i brzina neprimjerena uvjetima.                

 U jučerašnjoj akciji, provedenoj u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom, kontrolirano je sveukupno 129 vozila, od čega najviše osobnih (115). Utvrđen je 21 prekršaj prekoračenja brzine u naselju (do 10km/h), a nešto manje – 17, odnosi se na prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h. Valja spomenuti i pet vozača koji su u naseljima vozili brzinom većom od 30 do 50km/h od propisane.

Nadalje, kada je riječ o vožnji izvan naselja, utvrđeno je 39 prekršaja, od čega se 30 odnosi na vožnju veću za 10 do 30km/h od one koja je propisana.

Najveća nedozvoljena brzina izmjerena je na cesti A-7, i to na dionici Vrata Jadrana – Matulji kojom se kretao vozač motocikla brzinom od 164 km/h. Ograničenje brzine na toj dionici je 90 km/h.

Osim prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine policijski su službenici utvrdili i počinjenje po 4 prekršaja nepropisnog pretjecanja ili obilaženja te istek važenja vozačke dozvole, a tri vozača upravljala su vozilima bez položenog vozačkog ispita. Sveukupno je u akciji utvrđeno 114 prekršaja.

Policija će i nadalje nastaviti s pojačanim nadzorom brzine kretanja, a sve u cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu te podizanja svijesti vozača. Nerijetko su naime, počinitelji ovih prometnih prekršaja mladi vozači koji kršenjem propisa o dozvoljenim brzinama kretanja i svojim neiskustvom ugrožavaju svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.



Stranica