Na Automotodromu Grobnik održana akcija „Motociklom u život“

Slika AKCIJE/AMTD Grobnik/amtdr_mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Jučer je u organizaciji Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije na Automotodromu Grobnik  održana preventivno-edukativna akcija „Motociklom u život“. Ova akcija tradicionalno se provodi od 2005. godine, a podijeljena je na teoretski i praktični dio.

Akciju je otvorio dipl. ing. stojarstva Zdravko Lisac, tajnik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama. Prvi je dio započeo predavanjem Lorisa Valjana, našeg poznatog motociklističkog asa, koji je rekao kako je automotodromska pista mjesto za ljubitelje velikih brzina, a ceste su mjesto gdje se treba pridržavati prometnih propisa, naglasivši važnost upotrebe zaštitne opreme u vožnji. Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave - Boris Skeledžić ukratko je naveo podatke o stradalima u prometu, istaknuvši pri tome kako  tu značajan udio imaju vozači motocikala i mopeda. Prikazane su video-snimke policijskih presretača, na kojima su zabilježene interesantne situacije na cesti u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti. Livio Hubička - voditelj Ispitnog centra HAK-a prisutnima je podijelio kratki test o prometnim pravilima, a predavanje je nastavio dr. Darko Ledić. neurokirurg, s Odjela neurokirurgiije KBC-a Rijeka. Dr. Ledić je govorio o najčešćim ozljedama motociklista, odnosno o pasivnoj i aktivnoj sigurnosti čime se mogu u znatnoj mjeri spriječiti ozbiljna stradavanja.

Nakon teoretskog djela 20-ak vozača mopeda i motocikala imali su prilike voziti po poligonu na motociklističkoj pisti, gdje su policijski službenici za sigurnost cestovnog prometa mjerili radarom brzinu te zaustavni put nakon naglog kočenja. Nemalo čuđenje među vozačima izazvala je informacija da moćni motocikl opremljen ABS-om naglim kočenjem pri brzini od 165 km/h do potpunog zaustavljanja treba čak 156 m zaustavnog puta.

I predavači i vozači bili su izrazito zadovoljni spomenutom akcijom, koju će i u budućnosti podržati svi oni koji žele pridonijeti smanjenju čestih stradavanja u prometu.



Stranica