Predavanje „Zaštita vozača mopeda“

Slika mop-mala.jpg

FOTO: PU PG

Jučer je u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci policijski službenik iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske, Jure Jurković održao predavanje na temu „Zaštita vozača mopeda“.

Mladi ove dobi sudjeluju u prometu u ulozi vozača i to najčešće kao vozači mopeda. Stoga je cilj ove edukacije, koja je nastala u suradnji Odsjeka za prevenciju i Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske, utjecati na promjenu ponašanja i na poštivanje prometnih pravila i propisa poradi sprječavanja najtežih posljedica.

Ovom predavanju je prisustvovalo 20-tak učenika drugih razreda, polaznika programa za zanimanja automehaničar, limar, instalater-monter i  obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima (tokar). Pažljivo i sa zanimanjem učenici su pratili predavanje tijekom kojeg su upozoreni kako su nažalost vozači mopeda i motocikla (uz pješake) najugroženija skupina sudionika u prometu na cestama. Naglašeno je kako vozačka dozvola nije tek potvrda da si odrastao već sa sobom nosi veće obveze i odgovornosti kako prema sebi tako i prema drugima. Istaknuto je kako su najčešći razlozi stradavanja nedostatak iskustva i alkohol, a nerijetko je prisutno namjerno izazivanje opasnosti i želja za pustolovinom. Učenici su upućeni koji su uvjeti za stjecanje prava na upravljanje mopedom, kakvu je kacigu i opremu potrebno imati, a također i što nikako ne bi smjeli raditi tijekom upravljanja mopedom. Također su upoznati koje su to najčešće greške vozača mopeda, a koje drugih sudionika u prometu zbog kojih dolazi do prometnih nesreća. Tako je istaknuto da je kod vozača mopeda češća vožnja neprilagođena uvjetima i stanju na cestama, dok je kod vozača motocikla prisutnija nepropisna brzina. Kako bi izbjegli opasnosti koje u prometu svakodnevno prijete, Jure Jurković je učenicima dao niz savjeta: predviđati poteze drugih vozača, nositi pravilno vezanu kacigu, poželjno je da kaciga i oprema budu reflektirajućih boja, ne voziti slalom između drugih vozila i sl.   

Tijekom predavanja učenicima je prikazano nekoliko fotografija prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla, te im je na prikazan kraći video zapis snimljen iz policijskog presretača, a koji vrlo dobro ilustrira nepropisnu i opasnu vožnju jednog motocikliste.

Ovim su policijski službenici Policijske uprava primorsko-goranske započeli s prvim  edukacijama na temu zaštite vozača mopeda namijenjene učenicima srednjih škola. Do kraja ove školske godine predavanjima će biti obuhvaćeno još 12 srednjih škola na području Primorsko-goranske županije, a namjera je da se edukacija nastavi i u narednom razdoblju.



Stranica