Rezultati akcije u prometu

Slika alkotest02.jpg

Na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je u vremenu od 28. do 30. siječnja provela akciju u prometu usmjerenu na pojačani nadzor nepropisne brzine kretanjai vožnje uz prisutnost alkohola u organizmu.

FOTO: Ilustracija 

Na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je u vremenu od 28. do 30. siječnja provela akciju u prometu usmjerenu na pojačani nadzor nepropisne brzine kretanjai vožnje uz prisutnost alkohola u organizmu.

Tijekom akcije evidentirano je 23 prekršaja koja se odnose na nepropisnu brzinu kretanja. Tako je u naseljenom mjestu najveći broj vozača, njih 9, zatečeno u prekoračenju brzine od 20 do 30 km/h. U prekoračenju brzine od 30 do 50 km/h, također u naseljenom mjestu, zatečena su 2 vozača.

Izvan naseljenog mjesta 7 vozača je zatečeno u prekoračenju brzine od 10 do 30 km/h, a 1 vozač u prekoračenju od 30 do 50 km/h. Vozača zatečenih u prekoračenju brzine većem od 50 km/h u naseljenom mjestu  i izvan naseljenog mjesta nije bilo.

Za vrijeme akcije alkotestirano je 278 vozača, od kojih je kod 39 izmjerena koncentracija alkohola iznad dozvoljene. Kod  29 vozača izmjerena je koncentracija alkohola između 0,5 i 1,5 g/kg,  dok je kod 5 vozača izmjerena koncentracija alkohola iznad 1,5 g/kg.  5 vozača odbilo je podvrgnuti se ispitivanju alkoholiziranosti. Za napomenuti je kako je najveći broj, 13 vozača, zatečenih pod utjecajem alkohola u dobi između 18 i 24 godine.

Najveća koncentracija alkohola od 2,16 g/kg izmjerena je 38-godišnjaku s područja Viškova. 28. siječnja oko 23, 20 sati zatečen je na području Viškova kako upravlja osobnim vozilom ford, riječkih registarskih oznaka. Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati osobnim vozilom, zadržan je do prestanka djelovanja opojnog sredstva (alkohola).

Iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama evidentirano je 17 prekršaja, neovisno o brzini kretanja i prisutnosti alkohola u organizmu, kao što su upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,tehnička neispravnost vozila, nekorištenje pojasa, upotreba mobitela tijekom vožnje, istek važenja prometnih dozvola  i dr.

Sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih pravila i propisa u cilju postizanja više razine sigurnosti u cestovnom prometu.



Stranica