Vrijeme maškara

Svim građanima naše županije, ali i onima koji nas budu posjetili želimo dobru zabavu te ih naravno pozivamo da u veselom karnevalskom duhu, budu dio onih koji u narednom razdoblju pronalaze smisao u igri, zabavi, veselju i smijehu, ne ugrožavajući svoj i živote drugih, imovinu i sve dobre, prepoznatljive običaje ovoga kraja.

 Počelo je razdoblje, veselja, ludorija, zabave, igre i smijeha. Jednom riječju, razdoblje karnevala. No, iskustva i podaci iz ranijih godina (gledano iz policijske perspektive) pokazuju i na događaje koji na žalost i nisu u tom tonu završili. 

Svakodnevno smo svjedoci da je vožnja u alkoholiziranom stanju, uz neprimjerenu i neprilagođenu  brzinu, jedan od uzročnika prometnih nesreća s teškim posljedicama za sudionike u prometu bez obzira na životnu dob. Na žalost, i to je nerijetko onaj neugodni dio karnevala.

Maškarane zabave često posjećuju maloljetne  osobe, posebno one ispod 16. godine života koje prema važećim zakonskim odredbama ne bi smjele biti izvan roditeljskog doma iza 23 sata  bez nazočnosti punoljetne osobe.

Često pod utjecajem alkohola, maškare se dovode u situacije koje ponekad  nepredviđeno završavaju  s teškim posljedicama, a oni koji im (pijanima, nerijetko i maloljetnim osobama)  prodaju i toče alkohol o tome ne razmišljaju. Policija se svakodnevno susreće s vozačima koji voze  automobil prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane upravljanja, no susreće ih i na putu do maškaranih zabava, gdje svojim neiskustvom, neznanjem, zagrijani „alkoholom“ i pod maskama mogu itekako ugroziti živote.

Ugodnu i zabavnu maškaranu feštu vrlo lako može „pokvariti“ iz raznih, ponekad i bezazlenih povoda pojedinac ili grupa njih, a tada „na žalost“ sviju dolazi policija. Uz to ide i prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao i neprijavljivanje javnih okupljanja. 

Već proteklog vikenda, kada su na pojedinim područjima Primorsko-goranske županije započele maškarane zabave bilježi se povećani broj ranije spomenutih događaja, koji srećom nisu teže završili. Želimo da tako ostane i u narednom razdoblju maškaranog ludila.

Stoga, svim građanima naše županije, ali i onima koji nas budu posjetili želimo dobru zabavu te ih naravno pozivamo da u veselom karnevalskom duhu, budu dio onih koji u narednom razdoblju pronalaze smisao u igri, zabavi, veselju i smijehu,  ne ugrožavajući svoj i živote drugih, imovinu i sve dobre, prepoznatljive običaje ovoga kraja.



Stranica