Preventivna akcija u prometu

Slika s-mala.jpg
Foto: Udruga "RODA"
 

Policijski službenici za sigurnost cestovnog prometa Policijske postaje Crikvenica, u suradnji s predškolskim i školskim ustanovama na području Crikvenice proveli su preventivno-promotivnu akciju u prometu s ciljem zaštite i sigurnosti najmlađih sudionika u prometu - djece predškolske dobi i osnovnih škola. Provedena akcija je dio šire preventivne akcije Poštujte naše znakove, a provedena je povodom Europskog tjedna kretanja. U pripremi akcije Policijska postaja Crikvenica surađivala je i s udrugom Roda koja se bavi zaštitom trudnoće, roditeljstva i djetinjstva na nacionalnom nivou.

Akcija je održana 16. rujna u vremenu od 8 do 9,30 sati,  na prostoru parkirališta crikveničkog dječjeg vrtića Radost.  Policijski službenici su provjeravali poštuju li roditelji zakonske odredbe o prijevozu djece u vozilima, na način da su zaustavljali vozila kojima su roditelji dovozili djecu u vrtić.

U slučaju kada su policijski službenici utvrdili da vozači prevoze djecu u sjedalicama na ispravan način, djelatnici udruge Roda su uručili vozačima prigodan poklon - promotivnu majicu. Kada je utvrđeno da se djeca ne prevoze na propisani način, djelatnici Rode vozačima su uručili knjižicu Autosjedalica uvijek i bez iznimke, a policijski službenici su im ukazali da spomenutim čine prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 500 kn. Nesavjesni roditelji su upozoreni na prometni prekršaj, a također im je skrenuta pozornost na opasnost od ozljeđivanja djece u prometu, kao posljedica nepropisnog  prijevoza djece. Upozoreni su da se djeca do 12 godina ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu vozila, kao ni suputnici na mopedu i motociklu.



Stranica