Na majici maloljetnika - A.C.A.B.

Kupovina majice djetetu s obilježjima kojima se iskazuje i potiče mržnja ili nasilje prema bilo kojoj osnovi (rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj posebnosti) i koja se već u ranoj životnoj dobi prenosi na vlastitu djecu, kasnije se prilikom samostalnog odlaska na utakmice ta mržnja može manifestirati u raznim oblicima protupravnog i neprimjerenog ponašanja.

Dana 24. srpnja na stadionu Kantrida u Rijeci, neposredno pred sam početak nogometne utakmice između nogometnih klubova HNK Rijeke i RNK Splita, policijski su službenici zatekli maloljetnika koji je nosio majicu s natpisom "All cops are bastards". Maloljetnik je bio u pratnji svoga oca te je utvrđeno da mu je on majicu i kupio. Znajući što navedeni natpis znači (u prijevodu: „svi su policajci kopilad“) kupio je sinu majicu smatrajući da u tome nema ništa loše.
 
No, kupovina majice djetetu s obilježjima kojima se iskazuje i potiče mržnja ili nasilje prema bilo kojoj osnovi (rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj posebnosti) i koja se već u ranoj životnoj dobi prenosi na vlastitu djecu, kasnije se prilikom samostalnog odlaska na utakmice ta mržnja može manifestirati u raznim oblicima protupravnog i neprimjerenog ponašanja.
 
Ovakav primjer samo je jedan od pokazatelja o potrebi proaktivnog pristupa i uključivanja čitavog niza institucija za rješavanje ovih problema u samom začetku, odnosno uklanjanje problema čije posljedice nažalost zahtijevaju represivno djelovanje policije.
 
Hoće li na našim sportskim okupljanjima navijanje potisnuti divljanje, ovisi o svima nama, a pravi navijači svojim klubovima zasigurno žele navijačku atmosferu bez divljanja i mržnje.
 
Protiv oca maloljetnika podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima uz zahtjev za izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama riječkog prvoligaškog kluba i nogometne reprezentacije Hrvatske.
Propisane kazne za ovakve i slične prekršaje iznose od 1.000 do 10.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 3 dana do najdulje 30 dana.


Stranica