Rezultati akcije u prometu

Slika /Ri/promet.jpg
U subotu, 10. srpnja, u vremenu od 15,00 do 23,00 sati na širem području Rijeke, Crikvenice i Delnica policijski službenici prometne policije provodili su akciju u prometu usmjerenu na pojačani nadzor vozača jedne od najugroženijih kategorija u prometu – vozača mopeda i motocikala. Akcija je provedena u suradnji s policijskim službenicima PU istarske, PU ličko-senjske i PU Karlovačke uz angažman policijskih motociklista, presretača i auto-ophodnji te sve potrebne tehnike.
 
Od ukupno 314 kontroliranih vozila, 63 su bili mopedi, a 165 motocikli. Tijekom kontrole utvrđeno je ukupno 84 raznih vrsta prekršaja. Šest vozača, od čega dva vozača motocikla zatečena su u vožnji neprilagođenom brzinom, a pet vozača pod utjecajem alkohola (tri motociklista). Za istaknuti je vozača osobnog vozila, inače 32-godišnjeg  slovenskog državljanina kojeg je zaustavila posada policijskog presretača kod viadukta Svilno i kojemu je izmjerena koncentracija alkohola od čak 2,09 g/kg.
 
Osim alkohola i neprimjerene brzine utvrđeno je i niz drugih prekršaja. U vožnji bez zaštitne kacige zatečeno je šest vozača mopeda i dva vozača motocikla. U isto toliko slučajeva utvrđen je prekršaj koji se odnosi na istek važenja prometne dozvole (četiri mopeda i četiri motocikla), a šest vozača (3 motociklista) zatečeni su pri upravljanju vozilima bez položenog vozačkog ispita. Utvrđeno je i pet neregistriranih motocikala i jedan moped.
Osim ovih navedenih prekršaja, utvrđeno je niz drugih, kao što su pretjecanje ili obilaženje (3 vozača motocikla), vožnja bez potrebne kategorije (3 vozača motocikla), tehnička neispravnost (3), vožnja bez upaljenih svjetala i drugo.
 
Model koji je policija koristila u provođenju ove akcije pokazao je dobre rezultate te će se i nadalje primjenjivati, a sve u cilju kako zaustavljanja negativnog trenda stradavanja ove kategorije sudionika u prometu i postizanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, tako i ponašanja sudionika u prometu u skladu s prometnim pravilima i propisima.
 


Stranica