Protupožarna sezona 2010. godine

Slika /Ri/bscap079.jpg

Podsjećamo da je prema Županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Sl. novine br. 14/02) u vremenu od 1. lipnja pa do 31. listopada te u razdobljima kada je na području Primorsko-goranske županije proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru, zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru (spaljivanje smeća i otpadaka, strništa, suhe trave, bacanje užarenih tvari na otvorene površine, improvizirana ložišta vapnara i roštilja). Izuzetno, nadležna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na temelju pisanog zahtjeva pravne ili fizičke osobe i to uz organiziranje vatrogasnog dežurstva.

 
Ljudska nepažnja ili nemar vrlo su česti uzroci požara na otvorenom prostoru, stoga nije na odmet podsjetiti i upozoriti građane da u cilju zaštite života, zdravlja, sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode poštuju zakonsku regulativu te
 
-          ne lože vatru na otvorenom prostoru  u razdoblju kada je to zabranjeno,
-          ne bacaju opuške ili druge zapaljive predmete tijekom vožnje u vozilu,
-          provjere jesu li sve poduzeli kako ne bi došlo do požara.        
 
Podsjećamo da je prema Županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Sl. novine br. 14/02) u vremenu od 1. lipnja pa do 31. listopada te u razdobljima kada je na području Primorsko-goranske županije proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru, zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru (spaljivanje smeća i otpadaka, strništa, suhe trave, bacanje užarenih tvari na otvorene površine, improvizirana ložišta vapnara i roštilja).
Izuzetno, nadležna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na temelju pisanog zahtjeva pravne ili fizičke osobe i to   uz organiziranje vatrogasnog dežurstva.
 
Ako se utvrdi da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. Novčane kazne kreću se u visini od 500 kn za fizičku osobu, odnosno 2.000 kuna za pravnu osobu. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.
Pored navedenog valja reći da su također i odredbama Zakona o zaštiti od požara (NN br. 58/93, 33/05, 107/07 i 38/09) propisane oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Ovim je Zakonom propisana kazna u iznosu od 100.000 do 1.000.000,00 kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana, a u slučaju izazivanja požara iz nehaja kazna iznosi od 10.000 do 50.000 kuna.
 
Pored prekršajnih sankcija propisane su za određene situacije i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.
 
 
 


Stranica