Akcija u prometu - nadzor brzine i alkoholiziranosti

Slika /Ri/DSC00717.jpgpromet.jpg

Dana 9/10. i 10/11. travnja na području Policijske uprave primorsko-goranske provodit će se pojačane mjere prema vozačima koji vozilima upravljaju uz prisutnost alkohola u organizmu i koji ne poštivaju dopuštene brzine kretanja. Radi se o akciji preventivno-represivnog karaktera čiji su ciljevi: - suzbijanje prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, - nepropisnog pretjecanja,

Dana  9/10. i 10/11. travnja na području Policijske uprave primorsko-goranske provodit će se pojačane mjere prema vozačima koji vozilima upravljaju uz prisutnost alkohola u organizmu i koji ne poštivaju dopuštene brzine kretanja.

Radi se o akciji preventivno-represivnog karaktera čiji su ciljevi:
suzbijanje prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola,
nepropisnog pretjecanja,
prekoračenja brzine,
kao i svih drugih prekršaja koji predstavljaju grubo kršenje prometne discipline i kojima se ugrožava sigurnost svih sudionika te zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama.
 
Na cestama Primorsko-goranske županije tijekom ožujka ove godine zabilježene su 273 prometne nesreće što je za 59 ili 17,8% manje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada su zabilježene 332 prometne nesreće.
 
Od ukupnog broja prometnih nesreća njih  77 ili 28,2%  (99 ili 29,8%) bilo je s nastradalim osobama (2 s poginulom i 75 s ozlijeđenim osobama), dok je 196 ili 71,8% (233 ili 70,2%) prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je  ozlijeđeno 95 osoba, a dvije su nažalost smrtno stradale.

Od 495 sudionika (631) u prometnim nesrećama, kod njih 30 ili 6,1% (53 ili 8,4%) je utvrđena alkoholiziranost.
 
Zbog pogreške vozača uzrokovano je 245 ili 89,7% (298 ili 89,8% ) prometnih nesreća.  Vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti u 10 slučajeva ili 4,1% (87 ili 29,25) bila je uzrok prometne nesreće.
  
Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i povećala razina sigurnosti prometa na cestama policija će i nadalje,  provoditi aktivnosti operativno-preventivnog i represivnog karaktera i to u svojim redovnim aktivnostma i ovakvim akcijama u prometu.

Svi sudionici u prometu pozivaju se na povećani oprez i poštivanje prometnih propisa u cilju sprječavanja prometnih nesreća, naročito onih s natežim posljedicama.


Stranica