Velika zapljena oružja na području Primorsko-goranske županije

Slika /Ri/mirjana/DSC00668.jpgoruž1.jpg

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske započeli su 16. ožujka kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Rijeke i šire okolice zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.
Policijski izvidi započeli su unatrag nekoliko mjeseci u koordinaciji s nadležnim općinskim državnim odvjetništvom te Upravom kriminalističke policije MUP-a RH. Detektirano je više osoba za koje je utvrđena sumnja da su se bavile preprodajom, razmjenjivanjem i zlouporabom vatrenog oružja.

Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Rijeci pretraženo je više obiteljskih kuća, stanova i jedno osobno vozilo,  čiji su korisnici petorica hrvatskih državljana u dobi od 32 do 40 godina života, s područja Primorsko-goranske županije.

Policijski su službenici pronašli veliku količinu raznih vrsta oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava te drugog pribora i dijelova za oružje i to:

13 pištolja;
3 plinska pištolja;
3 revolvera;
1 pištolj – kubura;
6 signalnih pištolja;
7 pušaka;
1 poluautomatska puška;
1 automatska puška;
6 lovačkih pušaka;
1 malokalibarska puška;
8 strojnica;
5 bombi;
3 signalne rakete;
12 detonatora;
12 194 komada streljiva;
3 kom streljiva cal 20 mm;
246 čahura;
149 spremnika;
5 optičkih nišana;
3 prigušivača;
128 komada raznih dijelova oružja;
2,75 kg baruta;
2002 komada zrna;
200 kapisli;
15 cijevi;
 2 upaljača;
11 komada alata za punjenje streljiva;
65 drugih komada oružja.

Zaplijenjeno oružje potječe iz razdoblja Domovinskog rata, a dio potječe još  iz Drugog svjetskog rata.

Valja reći i da je za dio oružja oduzetog od jednog počinitelja, koji ga je posjedovao uz oružni list i uz odobrenje za skupljanje starog oružja, nakon provedenog vještačenja utvrđeno da nije onesposobljeno i da je ubojito. No, ovo oružje ne dovodi se u vezu s počinjenjem drugih kaznenih djela.

U tijeku je nastavak kriminalističkog istraživanja nad drugim osobama u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom.
Protiv petorice gore navedenih hrvatskih državljana, koji do sada nisu evidentirani kao počinitelji drugih kaznenih djela, zbog sumnje u počinjenje  nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, kaznena se prijava podnosi nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem.



Stranica