Uništena minsko-eksplozivna sredstva

Slika /Ri/DSC06948.jpg1.jpg

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana izvanredna konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati rada na uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u akvatoriju Primorsko-goranske županije.

Kako je u uvodnoj riječi rekao Tihomir Marijanović, načelnik Odjela za javni red, pri Sektoru policije, PU primorsko-goranske, uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava provedeno je u suradnji i po prethodnom dogovoru s predstavnicima lokalnih vlasti te je prošlo u najboljem redu.

Poznata je činjenica kako je područje Primorsko-goranske županije u znatnoj mjeri tijekom Drugog svjetskoga rata bilo izloženo borbenim aktivnostima, a posljedica toga je i znatna kontaminacija raznim minsko-eksplozivnim sredstvima, upravo zaostalim iz toga doba. Rekao je to Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odsjeka dodavši kako je javnost posebno senzibilizirana kada su u pitanju velika ubojna sredstva. U ovoj je akciji provedenoj  u  vremenu od 22. do 26. veljače uklonjen i uništen dio minsko-eksplozivnih sredstava, jer je za pretpostaviti da ih ima još.

Marinko Marjanović, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka istaknuo je dobru suradnju, kako s Protueksplozijskim odsjekom Policijske uprave primorsko-goranske, tako i policijskim postajama. Suradnja na uklanjanju svih opasnosti koje se zateknu u moru traje već dugi niz godina, rekao je Marjanović, posebno istaknuvši visoku stručnost, obučenost i profesionalnost te entuzijazam djelatnika koji rade na tim poslovima.

Na samom početku prezentacije, Ivan Babić, instruktor ronjenja u Zapovjedništvu specijalne jedinice policije MUP-a RH, predstavio je ukratko zadaće koje podrazumijeva  protueksplozijsko ronjenje u specijalnoj policiji. Rekao je kako je u razdoblju od 2006. do 2009. godine uklonjeno više desetaka protubrodskih mina, nekoliko torpeda, više desetaka avio-bombi, stotine komada topničkog streljiva i drugih eksplozivnih naprava.

Poslovi uklanjanja i uništenja minsko-ekplozivnih sredstava na području Primorsko-goranske županije odvijali su se na morskome području ispred Opatije te otoka Cresa i Lošinja. Uništeno je više komada ručnih bombi, zrakoplovnih bombi te dvije protutbrodske mine. No, kako je rekao i Babić, sigurno je da to nije kraj, jer se ovih sredstava svakim danom još pronalazi. Objasnio je to kao posljedicu ekspanzije ronjenja tijekom kojega se ova sredstva zaostala iz Drugog, pa čak i Prvog svjetskoga rata pronalaze. U dogledno vrijeme će stoga biti još potrebe za intervencijama, rekao je  instruktor Babić.
Zaključno, po zamjećivanju ovih opasnih ubojnih sredstava u moru, savjet je građanima: ne dirati, po mogućnosti označiti mjesto pronalaska i što prije o tome obavijestiti policiju, koja će poduzeti mjere na njihovu sigurnom uklanjanju i uništenju.



Stranica