Godišnje izvješće o radu u 2009. godini

Slika /Ri/DSC00543.jpgpol.jpg

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar sa suradnicima prezentirao je jučer, 9. veljače, na izvanrednoj konferenciji za novinare, izvješće o radu ove Policijske uprave za razdoblje prošle, 2009. godine. Na samom početku izlaganja istaknuo je smanjenje broja kaznenih djela kojih je zabilježeno 5,235, što je za 7,9% manje u odnosu na 2008. godinu, a ovaj je trend smanjenja prisutan već nekoliko godina.

FOTO:ilustracija
Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske
, Tomislav Dizdar sa suradnicima prezentirao je jučer, 9. veljače, na izvanrednoj konferenciji za novinare, izvješće o radu ove Policijske uprave za razdoblje prošle, 2009. godine. Na samom početku izlaganja istaknuo je smanjenje broja kaznenih djela kojih je  zabilježeno 5,235, što je za 7,9% manje u odnosu na 2008. godinu, a ovaj je trend smanjenja prisutan već nekoliko godina.

Sveukupna razriješenost kaznenih djela iznosi visokih 77,2%. Materijalna šteta nastala počinjenjem ovih kaznenih djela procjenjuje se na oko 171.450.000 kuna i veća je za oko 55% posto u odnosu na iznos od prošle godine.

Kaznena djela iz općeg kriminaliteta i dalje su sa 70% najzastupljenija u strukturi kriminaliteta, a razotkrivenost kaznenih djela iz ove domene iznosi oko 40%.

Načelnik Dizdar posebno je izdvojio brojku od 100 evidentiranih razbojništava te istaknuo neke značajne karakteristike počinitelja ovih kaznenih djela naglasivši i planski usmjereno djelovanje policije u razrješavanju i sprječavanju upravo ovih kaznenih djela.

Poseban je naglasak stavio na ubojstava kojih je prošle godine bilo sveukupno 12, od čega su tri bila dovršena, prisjećajući se upravo tih ubojstava koja su imala veliki odjek među građanima ali i medijima.

Kratko se osvrnuvši na prometnu problematiku, Dizdar je rekao da je ukupno 38 osoba smrtno stradalo u prometnim nesrećama, što je za dvije više nego u prethodnom razdoblju, no ipak je ova brojka u zadnjih dvije godine ispod prosjeka koji iznosi 46 smrtno stradalih osoba. U prometu se i dalje kao veliki problem nameću recidivisti te alkohol i brzina kao najčešći uzroci prometnih nesreća, dodao je načelnik Dizdar.

Govoreći o sigurnosti državne granice, iznio je podatak o smanjenju ukupnog broja ulaza i izlaza putnika preko graničnih prijelaza i to za oko 16%, no isto tako i podatak o neznatnom porast ilegalnih migracija.

Policijski su službenici ove Policijske uprave u 243 slučaja primjenili sredstva prisile prilikom intervencija, no valja reći da je zabilježeno i 25 napada na policijske službenike. Isto tako, naglasio je Dizdar, od ukupno 108 zaprimljenih predstavki građana za sedam je utvrđeno da su utemeljene i da su učinjeni propusti na štetu građana.

Na kraju, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar rekao je će i u 2010. godini cilj biti održati stanje sigurnosti na povoljnoj razini,  a svim građanima biti služba i servis, a ne sila i snaga. 

 
 
 
 


Stranica