Djeca prijatelji u prometu

Slika /Ri/img285.jpg

Policijska uprava primorsko-goranska i ove će godine, bolje rečeno s početkom školske godine 2009/2010. započeti s provođenjem aktivnosti u cilju zaštite djece u prometu. Već tradicionalna akcijia pod nazivom „Djeca prijatelji u prometu“ provodi se još od 1995. godine, a dosadašnja su iskustva pokazala kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Policijska uprava primorsko-goranska i ove će godine, bolje rečeno s početkom školske godine 2009/2010. započeti s provođenjem aktivnosti u cilju zaštite djece u prometu. Već tradicionalna akcijia pod nazivom  „Djeca prijatelji u prometu“ provodi se još od 1995. godine, a dosadašnja su iskustva pokazala kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom prošle školske godine na cestama Primorsko-goranske županije u prometnim nesrećama sudjelovalo je 70 djece u dobi od 7 do 14 godina, a od toga ih je stradalo 54 djece i to: 46 djece zadobilo je  lakše tjelesne povrede, 8 teške, dok smrtno stradalih nije bilo. Analizirajući navedene prometne nesreće s težim stradavanjima proizlazi da djeca nisu stradala na putu do škole ili vraćajući se iz škole.

Ove školske godine u 58 osnovnih školia koliko ih ima na području Primorsko-goranske županije, u prvi razred krenuti će oko 2 400 djece, novih sudionika u prometu. Njih će policijski službenici tijekom 20-minutnih predavanja u školama upoznati sa opasnostima koje ih očekuju na putu od kuće do škole i natrag, kao i s osnovnim prometnim pravilima, prilikom čega će im podijeliti i prigodni promidžbeni materijal.            

Nadalje, policija će posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama pojačano nadzirati prilazne ceste, ulica i raskrižja u blizini škola kako bi se osigurao nesmetani dolazak i odlazak djece iz škola. Iako je akcija prvenstveno preventivnoga karaktera, svakako se podrazumijeva da će se poduzeti i represivne mjere prema vozačima koji ne poštuju prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, sankcionirati vozači koji su nepropisno parkirali i zaustavili svoja vozila u zonama škola, ali i pojačati kontrola brzine kretanja vozila upravo u zonama kod škola.

Po prvi puta policiji će se u provođenju ovih aktivnosti pridružiti i prometni redari Grada Rijeke kako bi se što je moguće bolje i sigurnije ostvarili uvjeti za uključivanje najmlađih sudionika u prometu.

Rad sa djecom nastavit će se tijekom cijele godine, pa će se tako nakon teoretskih edukacija u školama, u suradnji s Domom mladih u Rijeci, nastaviti praktičan rad na poligonu, a zatim za učenike starijih razreda slijedi i prezentacija „Pprometne učilice“ kao jednog dobrog web alata koji  između ostaloga omogućava djeci provjeru znanja iz prometnog odgoja.

Policija još jednom apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na svim mjestima gdje se djeca kreću. Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze.

 

 


Stranica