Rumunji prodavali lažni zlatni nakit

Policijski službenici Policijske postaje Opatija proveli su kriminalističku obradu nad dvije grupe rumunjskih državljana koji su na području Opatije pokušavali građanima prodati lažni zlatni nakit. Dana 24. kolovoza provedena je kriminalistička obrada nad dvije rumunjske državljanke L.M.(1953.) i S.G. (1978.), za koje je utvrđeno da su na prostoru gradske tržnice Opatija, govoreći da im je hitno potreban novac,prodavale lažni zlatni nakit i to muške prstene i lančiće.Na nakitu su bili utisnuti krivotvoreni žigovi,a preliminarnom je provjerom utvrđeno da se ne radi o zlatu,već o metalnoj leguri nalik na zlato.

Policijski službenici Policijske postaje Opatija proveli su kriminalističku obradu nad dvije grupe rumunjskih državljana koji su na području Opatije pokušavali građanima prodati lažni zlatni nakit.

 Dana 24. kolovoza provedena je kriminalistička obrada nad dvije rumunjske državljanke L.M.(1953.) i S.G. (1978.), za koje je utvrđeno da su na prostoru gradske tržnice Opatija, govoreći da im je hitno potreban novac,prodavale lažni zlatni nakit i to muške prstene i   lančiće.Na nakitu su bili utisnuti krivotvoreni žigovi,a preliminarnom je provjerom utvrđeno da se ne radi o zlatu,već o metalnoj leguri nalik na zlato.
 

Također je 18. kolovoza provedena kriminalistička obrada nad dva rumunjska državljana C.P. (1985.) i F.M. (1989.) za koja je utvrđeno da su na ugibalištu Riječke zaobilaznice kod tunela Učka , signalizirajući kvar na svom osobnom vozilu marke Mercedes zaustavljali građane, te pod izlikom da im je hitno potreban novac za popravak i nastavak puta prema Rumunjskoj,nudili na prodaju lažni zlatni nakit,muške prstene i lančiće,po znatnoj nižoj cijeni od tržišne.

U oba slučaja utvrđeno je da je riječ o identičnom lažnom zlatnom nakitu, vrsti bižuterije tzv. Alpaka, koja je izrađena od dvije vrste metala, na koju su s ciljem prikazivanja iste kao prave utisnuti lažni žigovi, čije porijeklo provedenom kriminalističkom obradom nije utvrđeno,iako se raspolaže saznanjima da se takav lažni nakit proizvodi u Italiji, Turskoj i Rumunjskoj.

Provedenim izvidima u oba slučaja utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo Povreda prava industrijskog vlasništva i neovlaštena uporaba tuđe tvrtke, za koje je zakonom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine,te je osnovom podnesene kaznene prijave Općinsko državno odvjetništvo u Opatiji protiv istih iniciralo skraćeni kazneni postupak.Svi su okrivljenici istoga dana od strane Općinskog suda u Opatiji i osuđeni na plaćanje novčane kazne, te su im izrečene sigurnosne mjere oduzimanja lažnog nakita i protjerivanja iz RH u vremenskom trajanju od tri godine.

 
 
 
 
 


Stranica