Međunarodna policijska suradnja

Slika Ri/mirjana/IMG_0027.jpg

Tijekom ove turističke sezone na području Policijske uprave primorsko-goranske boravit će i raditi  po prvi put policijski službenici iz Slovačke Republike i Interpola.

Na konferenciji za novinare koja je povodom toga održana u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj predstavljena su dvojica slovačkih policajaca, koji će u narednih mjesec dana boraviti i raditi na području ove Policijske uprave. Tomaž Hudec, policajac temeljne policije iz Banske Bystrice i Miroslav Sinčak, prometni policajac iz Prešova, u kratkom su predstavljanju izrazili zadovoljstvo svojim dolaskom na područje naše Policijske uprave i uvjerenje da će svojim radom i nazočnošću doprinijeti boljoj komunikaciji i suradnji posebno sa stranim turistima. Oni će boraviti na području otoka Krka, a kako je rekao načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar, planirano je da se uključe i u obavljanje poslova pomorske i prometne policije. Dizdar je nadalje podsjetio  kako je ovo nastavak međunarodne policijske suradnje koja je započela unatrag dvije godine kada su za vrijeme turističkih sezona na našem području boravili policajci iz Austrije. Boravak stranih policajaca na našem području bio je tada vrlo dobro prihvaćen od strane svih institucija, izazvao je veliki interes medija iz obaju država, a posebno zadovoljstvo prisustvom svojih policajca izrazili su strani turisti. I upravo to je ono što se očekuje između ostalog od boravka stranih policajaca koji će pružiti svesrdnu pomoć svojim hrvatskim kolegama kako bi se povećao osjećaj sigurnosti kod stranih gostiju, posebno slovačkih.

Igor Derco, prvi tajnik i zamjenik Misije u Veleposlanstvu Slovačke Republike u RH u prigodnom je govoru istaknuo kako je ovakav oblik suradnje prvi put uspostavljen tijekom prošle godine kada su slovački policajci boravili na području PU splitsko-dalmatinske. Zahvalio se na suradnji prilikom same pripreme dolaska slovačkih policajaca i izrazio zadovoljstvom ovakvim vidom suradnje policija dviju država.

Po prvi puta u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj boravit će i raditi policijski službenici INTERPOLA i to u vremenskom razdoblju od 29. lipnja do 15. rujna 2009. godine. U prvom timu, koji je danas predstavljen na konferenciji za novinare nalaze se Christine Apostol i Krzysztof Klebek. Oni će u naredna tri tjedna, koliko će biti u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prvenstveno raditi na bržoj i trenutnoj komunikaciji između hrvatske policije i sjedišta INTERPOLA (odakle i dolaze), ponajprije u sklopu policijskih aktivnosti koje se provode u akciji TURS. Kako su rekli prilikom predstavljanja, ovi su poslovi vezani uz sve oblike kriminalnog ponašanja međunarodnoga karaktera, posebno naglasivši organizirani kriminalitet , terorizam i zlouporabu opojnih droga. Zadaća je policijskih službenika INTERPOLA pomoći hrvatskoj policiji u obavljanju njenih dužnosti u cilju jačanja opće sigurnosti.


Stranica