Turistička sezona 2009

Slika Ri/vijesti/brod-trsat.jpg

I ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske, kao i na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se akcija pod nazivom «TURS 2009».Akcija započinje 15. lipnja i traje do 1. rujna 2009. godine i već je tradicionalnog karaktera, jer se provodi od 1993. godine. Primarni cilj ove akcije je povoljno stanje sigurnosti tijekom turističke sezone u svim turističkim odredištima i mjestima boravka.

I ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske, kao i na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se akcija pod nazivom «TURS 2009».Akcija započinje 15. lipnja i traje do 1. rujna 2009. godine i već je tradicionalnog karaktera, jer se provodi od 1993. godine.

             Primarni cilj ove akcije je povoljno stanje sigurnosti tijekom turističke sezone u svim turističkim odredištima i mjestima boravka.
 
            S obzirom na sve pokazatelje i statistički pregled svih oblika negativnih društvenih pojava i njihovih suzbijanja procjenjujemo da je u ovom trenutku stanje sigurnosti na nivou Policijske uprave primorsko-goranske zadovoljavajuće.No, na temelju prijašnjih iskustava i procjene rizika za očekivati je da će uoči i tijekom turističke sezone broj kaznenih djela rasti, posebno se očekuje porast tzv. «turističkog kriminala»,a tu je i postojeća ekonomska kriza i recesija kao čimbenik koji može utjecati na porast broja kaznenih djela.

Pozivamo građane i goste da vrijednosti,čijom krađom može nastupiti materijalna šteta većeg iznosa,ne drže na način kojim privlače kradljivce.U prvom redu to podrazumjeva torbice,ruksake i sl. sa kojima se ide na plaže,a u kojima je veći iznos novca,kreditnih kartica,vrijednih mobilnih i foto aparat,kamera te drugih vrijednosti koje se najčešće otuđuju.Također oprez i samozaštita poželjni su i kada su u pitanju objekti smještaja i vozila visoke klase,koji također u ovom periodu mogu biti predmetom napada u svrhu otuđenja i stjecanja materijalnih vrijednosti na protuzakonit način.

 Shodno tome, ova će Policijska uprava u sklopu akcije «TURS 2009» poduzeti čitav niz konkretnih mjera, te će svi raspoloživi resursi biti stavljeni u funkciju radi održavanja stanja sigurnosti kako stranih gostiju, tako i domaćeg stanovništva.
 
            Povećanje broja stranih gostiju neminovno donosi i veću frekventnost prometa na graničnim prijelazima isto i na cestama. Tijekom zadnjih nekoliko godina na području Policijske uprave primorsko-goranske izgrađeno je i/ili je u tijeku rekonstrukcija više prometnica od osobite važnosti za sigurnost i protočnost prometa, što će, nadamo se značajno doprinijeti i smanjenju broja prometnih nesreća sa teškim ili smrtnim posljedicama. Ovim putem apeliramo i na sve sudionike u prometu da se pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a također ih podsjećamo da strani turisti ponekad mogu zbog nedovoljnog poznavanja cestovnih pravaca stvoriti gužve u prometu, ali uz pomoć drugih sudionika i uz malo strpljenja i tolerancije mogu se izbjeći mnoge neželjene posljedice.        
 

            Policijski službenici ove Policijske uprave provodit će i pojačanu pozorničko-ophodnu djelatnost, uz značajnu pomoć kontakt policajaca, na području željezničkih i autobusnih postaja, lučkih i trajektnih pristaništa, te u blizini ugostiteljskih objekata, objekata smještaja i auto-kampova u cilju održavanja što povoljnijeg stanja sigurnosti, kako bi domaćim i stranim gostima boravak na području naše županije bio što ugodniji.         

Pojačane aktivnosti u zračnim lukama i pristaništima, i stalne kontrole na moru biti će još jedan čimbenik koji će, nadamo se, doprinijeti sigurnosti.    

             Kako ova Policijska uprava posljednjih nekoliko godina promovira «brand sigurnosti»,koji je jedan od temelja turističke ponude Republike Hrvatske, a time i naše Uprave kao jedne od najposjećenijih turističkih destinacija, vjerujemo da ćemo i kroz ovu akciju, ali i uz pomoć naših građana i drugih institucija, uspjeti ostvariti postavljene ciljeve i svim našim gostima i građanima osigurati siguran i ugodan boravak na području naše županije.   
 
 
 


Stranica